Politico: Κοντά σε συμφωνία ΕΕ - Άγκυρα για την επαναπροώθηση και Σύρων προσφύγων

Η ΕΕ και η Άγκυρα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, επισημαίνοντας πως αυτή θα είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν να καταλήξουν με την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου.

Πηγή με γνώση των συνομιλιών ανέφερε στην Politico ότι η συμφωνία θα προβλέπει επιστροφή στην Τουρκία όλων των Σύρων προσφύγων που διασώζονται από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε διεθνή ύδατα. Άλλα, όπως αναφέρεται, και οι μη-Σύροι που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα μπορούσαν επίσης να επιστραφούν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να θέσει σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνεται στο άρθρο, εξακολουθούν να πιέζουν για πρόοδο στο θέμα της επιστροφής στην Τουρκία Σύρων προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η Politico, η Άγκυρα αντιστέκεται σε αυτή την επιλογή.

«Η Άγκυρα θέλει πρώτα να δει μια συμφωνία για την επανεγκατάσταση - τότε είναι πιθανό να αλλάξει τη θέση της σε αυτό το σημείο», σημείωσε η πηγή.

Σημειώνεται ότι οι Financial Times σε χθεσινό άρθρο τους σημείωναν ότι η επίτευξη συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας είναι εξαιρετικά κοντά και θα αφορά όλους τους μετανάστες, μη - Σύρους πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ-skai.gr