Σχέδια για τριμερή Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως οι τρεις χώρες βρίσκονται στη φάση των προχωρημένων διαβουλεύσεων για να κλείσει το «ραντεβού» του Αλέξη Τσιπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία έχει αναδειχτεί σε κυριότερο πολέμιο της πολιτικής κλεισίματος συνόρων στην Ευρώπη και υπέρμαχος της συνεργασίας με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Το Βερολίνο προωθεί επίσης ένα πρόγραμμα οργανωμένης απευθείας μετεγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στην Ε.Ε., χωρίς να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προετοιμάζει το έδαφος για τις διαβουλεύσεις των ηγετών. Στη συνέχεια, το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών την Παρασκευή και της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα.

Χθες ο κ. Τουσκ συναντήθηκε στη Βιέννη με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, όπου επέκρινε την μονομερή απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρά πλαφόν στις εισροές προσφύγων, μέτρο που προκάλεσε ντόμινο αυστηρών ελέγχων στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων και έχει εγκλωβίσει περίπου 30.000 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Ο κ. Τουσκ κάλεσε την Αυστρία να «επιστρέψει στην εφαρμογή των κανόνων της [Ζώνης] Σένγκεν» και τόνισε ότι οι εταίροι οφείλουν να υποστηρίξουν την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο αυστριακός καγκελάριος υπεραμύνθηκε της απόφασης να δέχεται μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο σε ημερήσια βάση, υπογραμμίζοντας πως η Αυστρία δεν είναι «χώρος αναμονής» για είσοδο στη Γερμανία, και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με τους πρόσφυγες ως «ανοργάνωτο χάος» που πρέπει να σταματήσει.

Σήμερα Τετάρτη ο κ. Τουσκ επισκέπτεται την Κροατία και την ΠΓΔΜ, η οποία ουσιαστικά έχει «σφραγίσει» τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Ο κύκλος επαφών του προέδρου του Συμβουλίου θα ολοκληρωθεί στην Τουρκία, όπου την Πέμπτη – αμέσως αφού αναχωρήσει από την Αθήνα – θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Την Παρασκευή θα έχει συνεργασία με τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr