Τσίπρας: Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας στο προσφυγικό- Θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας

«Δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει, έκανε λόγο για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου «στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης.

«Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση από το 2008» είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας για τη συνέχιση της κρίσης τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ακόμα περισσότερη κρίση και άλλα προβλήματα κυρίως συνοχής στην ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ΕΕ που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την α λα καρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών».

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου
είπε ότι διατηρείται η ακεραιότητα της συνθήκης του Σένγκεν και κλείνει κάθε συζήτηση περί εξόδου της χώρας. Πήραμε σαφή διαβεβαίωση στα συμπεράσματα ότι μονομερείς, μη συντονισμένες ενέργειες, δεν είναι επιτρεπτές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει ώστε να απομονωθούν όσοι οδηγούν την ευρωπαϊκή ήπειρο σε διαίρεση.

Απαντώντας στο κο Μητσοτάκη ο κος Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με αυτούς που κουνούν το δάχτυλο στη χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Κουμουτσάκος πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνουν τα hotspot και «τώρα χαίρομαι που άλλαξε γνώμη».

Το σημαντικό όπως είπε είναι τώρα να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που έγινε στο ΝΑΤΟ και διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σταματά το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών.

Παράλληλο πρόγραμμα

Η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι το τέλος τηρώντας τις κόκκινες γραμμές της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πτώση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι εκλογές έγιναν πριν από τρείς μήνες μετά από δύσκολη συμφωνία και όχι πριν και ο λαός ήξερε ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει για το αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» μας και στο τέλος της διαδρομής.

Αυτή τη στιγμή, επισήμανε, «είμαστε στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, αλλά θα βγάλουμε τη η χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμές και τη χώρα όρθια».

Απαντώντας σε άλλες επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αριστερή η πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτότητα και είναι η πατριωτική, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ, από τους αδύναμους και όχι από τα μέσα της διαπλοκής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το παράλληλο πρόγραμμα ήταν δέσμευση «και παρά τις προφανείς δυσκολίες και την επιτροπεία, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου, καταφέρνουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», γιατί μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις, σήμερα ψηφίζουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο-τομή για την προστασία των αδυνάτων που δεν μας έχει δοθεί στα αγγλικά.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντί να είναι με την κυβέρνηση, υπερασπίζεται το πιο παλιό και σάπιο που εξέθρεψε η διαπλοκή και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα φθάσει μέχρι τέλους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με το παράλληλο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, και διέψευσε ότι η ΝΔ είχε τέτοια πολιτική.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί με την προπαγάνδα της, όπως είπε, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι όλοι το ίδιο είναι.

«Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, να είστε πιο προσεκτικός», είπε ο πρωθυπουργός, γιατί εμείς, πρόσθεσε, τις λίστες των φοροφυγάδων τις δίνουμε στη δικαιοσύνη και δεν τις κρύβουμε στα συρτάρια. Η κυβέρνηση Σαμαρά προστάτευσε τους φοροφυγάδες, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Όσο τους προστατεύσατε, τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα θέματα, όπως το θέμα της Siemens και ότι θα τα πάει μέχρι τέλους.

Πηγή: skai.gr