Κλείσιμο

Φάιμαν: Καθαρός κυνισμός τα περί σχεδίου Β από την Ομάδα Βίζεγκραντ – Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Καθαρό κυνισμό» χαρακτηρίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Βίζεγκραντ. Οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Τσεχίας έκαναν λόγο για ένα σχέδιο Β, με σκοπό την ανακοπή των προσφυγικών ροών, περιχαρακώνοντας τη Διαδρομή των Βαλκανίων, ακόμη και με κλείσιμο των συνόρων ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας προς την Ελλάδα. Όπως άλλωστε δήλωσε σχετικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρ. Φίτσο, θα ήθελε να εκπλαγεί ευχάριστα με τις ικανότητες των Ελλήνων στο θέμα της διαχείρισης των συνόρων αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Ο καγκελάριος Φάιμαν, σε δηλώσεις του τις οποίες δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", τονίζει πως δεν είναι δυνατόν οι χώρες αυτές να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να μπλοκάρουν με τη στάση τους τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων και να καθυστερούν τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος.

«Η Ομάδα δεν πρέπει τώρα να πανηγυρίζει ότι συμφωνούμε στη διασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ, γιατί δεν θα πρόκειται για μία ένδοξη σελίδα στα βιβλία της ιστορίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

«Τι θα γίνει όταν τον Μάιο θα πεινούν στο συνοριακό φράχτη της ΠΓΔΜ 100.000 πρόσφυγες, άραγε θα πανηγυρίζουμε και τότε ακόμη τη σκληρότητα του Ούγγρου πρωθυπουργού;» διερωτάται με νόημα αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα ενέργειες και δηλώσεις του Βίκτορ 'Ορμπαν.

Είναι σαφές ότι η Αυστρία πρέπει να προετοιμαστεί για το επόμενο κύμα προσφύγων - εξηγεί ο καγκελάριος - διότι η ΠΓΔΜ από κάποια στιγμή και μετά δεν θα μπορεί να αντέξει την πίεση. Καθώς λοιπόν θα καταφθάνουν και πάλι στα αυστριακά σύνορα περισσότεροι αιτούντες άσυλο, θα πρέπει - επεσήμανε - να υπάρξει ήδη από τώρα η κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της αστυνομίας και του στρατού.

«Όταν ένας καπετάνιος έχει ένα παγόβουνο μπροστά στο καράβι του, δεν ωφελεί να κρατήσει την πορεία του, γι αυτό πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, και αυτό γίνεται σε μία δημοκρατία, ότι δηλαδή μερικές φορές κανείς πρέπει να κάνει κάτι, το οποίο σίγουρα δεν το θέλει» ανέφερε εξάλλου απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του και τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την πρόθεση της καγκελαρίας να αυστηροποιήσει τη στάση της ως προς την υποδοχή προσφύγων στη χώρα.
Πηγή: skai.gr