Συνάντηση Τσίπρα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών για το προσφυγικό

Το προσφυγικό θα είναι το κυρίως θέμα της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, και ενόψει της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κέντερς εξέφρασε τη θέση ότι προτιμότερο είναι να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος παρά κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Ορισμένες χώρες -μέλη της ΕΕ προτρέπουν την ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Όμως, όπως συμπεράναμε είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το θέμα. Πολύ πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων παρά αυτά να κλείσουν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη επίσκεψή του στα Σκόπια κάλεσε την ΠΓΔΜ «να είναι απολύτως έτοιμη να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συζητήσεις με την Αυστρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση για τη μεταναστευτική κρίση.

Επιφυλακτικός για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες εμφανίστηκε στο μεταξύ ο Γιάννης Μουζάλας, κάνοντας λόγο για «μικρό φόβο λάθος χειρισμών».

Ο κ. Μουζάλας συνόδευσε την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μποντλίνι στην περιοδεία της στη Λέσβο, η οποία εξαπέλυσε «δριμύ κατηγορώ» για τα σχέδια ορισμένων κρατών – μελών περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ