Κόψτε σημερινές συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση, διαμηνύουν οι δανειστές

Μήνυμα προς την Αθήνα ότι το «κλειδί» για την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να αποδεχτεί περικοπές και στις κύριες συντάξεις για τους ήδη δικαιούχους έχουν στείλει οι δανειστές, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει προστασία όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί αλλά μειώσεις μεταξύ 5% και 30% για όσους οδηγούνται σε σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο, οι δανειστές φέρεται να ζητούν από την κυβέρνηση να παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει για διατήρηση των κύριων συντάξεων, υποσχόμενοι ως αντάλλαγμα να μην ζητήσουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε υφιστάμενες κύριες συντάξεις άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, στη ζώνη των 1.500 ευρώ, με την Αθήνα να εξετάζει πλέον γενναίες περικοπές στις επικουρικές και τις πολλαπλές συντάξεις, αλλά και εναλλακτικές παραχωρήσεις σε άλλα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Μεταξύ άλλων, η Αθήνα προτίθεται να προβάλει το ρόλο της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ειδικά αφότου δέχτηκε την εμπλοκή του NATO στο Αιγαίο – μέτωπο στο οποίο φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εύνοια της Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να είναι σαφές αν η γερμανίδα καγκελάριος θα μπορέσει να περάσει την θετική γραμμή της.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει στους πιστωτές ότι είναι διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων – που αποτελεί προτεραιότητα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – αλλά και για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπάρχει σταθερά μεγάλη ανησυχία για το χρόνο που απαιτείται ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, με δεδομένες όλες τις εξελίξεις, με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση να εκφράζει στην «ΚτΚ» έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτή η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα πριν τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο παράγοντας χρόνος φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την πορεία της οικονομίας, με συνέπεια η πίεση στην Αθήνα να αυξάνεται.
Πηγή: skai.gr