Έντονη αντίδραση αντιπολίτευσης στην τροπολογία Παππά - «Εμπλέκεται ο ΠτΔ»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν την επίμαχη τροπολογία ως κατάφωρα αντισυνταγματική τόσο διαδικαστικά όσο και ουσιαστικά.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης επισήμανε το ειδικό βάρος που έχει το ΕΣΡ σύμφωνα με το Σύνταγμα, με την τροπολογία του υπουργού Επικρατείας να υποβαθμίζει το ρόλο του, προς όφελος της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας. 

«Ό,τι θα φύγει από δω απόψε εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ρυθμιστή του πολιτεύματος» δήλωσε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες σε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τη Λευκορωσία. Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, προκύπτει ότι είστε κάθε λέξη του Σταλινικού παρασυντάγματος, ανέφερε δε. 

«Πρέπει να είστε και να είμαστε άψογοι», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι και διαδικαστικά η κυβέρνηση είναι εκτός πλαισίου για την τροπολογία.

«Αν δεν ξέρουμε τη διαδικασία θα μάς πείτε ότι δεν έχουμε χρόνο. Χρόνο θα έχουμε και αν δεν μάς δώσετε χρόνο θα τον πάρουμε χρόνο. Τα πέντε λεπτά ανά κόμμα δεν γίνονται δεκτά» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Εικοσιπέντε χρόνια είχε παραλύσει η διαδικασία ενώ προβλεπόταν ο διαγωνισμός ποτέ δεν έγινε. Εσείς δεν βιαζόσασταν τόσα χρόνια» απάντησε μεταξύ άλλων στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και άσχετη» δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατηγορώντας ότι την προεδρεύουσα της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι παραβιάζει τον κανονισμό, και ότι ο τρόπος ψήφισης της τροπολογίας είναι αντισυνταγματικός.

Ο κ. Βενιζέλος προέβαλλε ενστάσεις για την εισαγωγή της τροπολογίας, σε ένα νομοσχέδιο που έχει ψηφισθεί με πλειοψηφία άνω των τεσσάρων πέμπτων. Ζήτησε από το προεδρείο να μην δεχθεί την συζήτηση της τροπολογίας, την οποία χαρακτήρισε εκπρόθεσμη και άσχετη με το νομοσχέδιο που συζητείται.

Την πρόβλεψη ότι η διοικητική πράξη της κυβέρνησης θα προσβληθεί και θα καταπέσει στα Ανώτατα Δικαστήρια τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Στο τέλος θα μας κάνετε Πολωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Ξαναμοιράζετε την πίτα, δεν χτυπάτε τη διαπλοκή» σχολίασε από πλευράς του ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Εκπρόθεσμη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε την κυβερνητική τροπολογία και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση οφείλει να θέτει κανόνες όχι να μειώνει τις άδειες των καναλιών, και να δίνει υπερεξουσίες στον Νίκο Παππά. «Έχετε μπολσεβικική αντίληψη ότι θα πρέπει να καταλάβετε το κράτος, στην πραγματικότητα όμως είστε μπολσεβίκοι μόνο στο μυαλό σας. Στην πραγματικότητα είστε μενσεβίκοι» δήλωσε μάλιστα. 

Τον κίνδυνο η κυβέρνηση πάει να δημιουργήσει ολιγοπώλιο με τις τέσσερις άδειες των καναλιών επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς. «Θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και πανευρωπαϊκά με τον κλειστό αριθμό σε σχέση με τον πλουραλισμό» προέβλεψε. Ο αριθμός «τέσσερα» στις άδειες αποτελεί πρόσθετη αντισυνταγματικότητα δήλωσε, και κάλεσε να κατατεθεί επιστημονική έκθεση, και όχι την έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που αποκάλεσε «έκθεση ιδεών».
Πηγή: skai.gr