Η Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ για περιπολίες στο Αιγαίο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει ναυτική δύναμη στο Αιγαίο για την αναχαίτιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν ελπίζει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στη διάσωση ανθρώπων και θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους, σημείωσε.

«Tα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις τουρκικές ακτές από τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να είναι παράδεισος για τους διακινητές και τους δουλεμπόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι εκείνο που θα αποφασίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της ναυτικής επιχείρησης.

Εξάλλου η Frontex έχει συγκεκριμένη αποστολή συνεργασίας με τη ναυτική νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο, όπως είπε, και οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας θα καθοριστούν από αυτούς που έχουν αναλάβει την επιχείρηση και όχι από την Επιτροπή. 

Πρόκειται τρόπον τινά για μία «πολύ πρώιμη» μορφή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα έχει πιο διευρυμένη και ευέλικτη εντολή από την Frontex, σημείωσε τέλος ο Μ. Σχοινάς.
Πηγή: skai.gr