Κλείσιμο

Ανταλλαγή «αρχαίων ελληνικών» με αιχμή τις κυβερνητικές ΠΝΠ

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης στη με αφορμή τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων και συζητούνται σήμερα Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι από νωρίς, και η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, δια του Κώστα Τζαβάρα, αποδείχτηκε το σπίρτο που άναψε το φυτίλι.

Μάλιστα, ο ίδιος ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μονομαχία με τον Σπύρο Λάππα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας το Κοινοβούλιο να μοιάζει με μάθημα αρχαίων ελληνικών ή κατά κάποιους με αρχαία τραγωδία.

«Μηδέν άγαν», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην σφοδρή επίθεση του κου Τζαβάρα εναντίον της κυβέρνησης για τη νομοθετική πρακτική και την κατηγορία περί ευθείας παραβίασης του Συντάγματος και της διάκρισης των εξουσιών μέσω των ΠΝΠ. «Στο μηδέν άγαν ανταπαντώ Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», αντεπιτέθηκε ο «γαλάζιος» βουλευτής, κάνοντας χρήση του γνωστού αποφθέγματος, που υποδηλώσει κάποιον του οποίου η αγένεια είναι σύνηθες γνώρισμα.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πέταξε πίσω το μπαλάκι ανταπαντώντας με το απόφθεγμα του Ισοκράτη «Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν», που σημαίνει ότι το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με το ήθος αυτών που την κυβερνούν.

Υφαρπαγή
αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης από το νομοθέτη κατήγγειλε από την πλευρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας «Απέκτησε κανονικότητα το αυταρχικό έργο μιας κυβέρνησης μέσω των ΠΝΠ. Δεν θέλουμε να κατοχυρώσουμε τη φαύλη λογική που λέει ό,τι έχω το φέρνω με ΠΝΠ.

Το έχετε παρακάνει και δεν πρέπει η αντιπολίτευση να νομιμοποιήσει την αντιδεοντολογική και αντισυνταγματική αυτή πρακτική» σημείωσε.

«Σε ποια κατάσταση πολιορκίας βρισκόμαστε», διερωτήθηκε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, υπενθυμίζοντας με έμφαση την κριτική που ασκούσε όντας στην αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας «προχωρούν σε ΠΝΠ λες και βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου ή πολιορκίας», καθώς και ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που χαρακτήριζε τις ΠΝΠ «χουντικής εμπνεύσεως». Διπλή επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για κοροϊδία. «Μετά τη μονομαχία με τα αρχαία ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρχαία τραγωδία αυτή η συζήτηση αλλά είναι κυριολεκτικά κοροϊδία. Δεν ντρέπεστε και οι δύο; Ο μαθητής (ΣΥΡΙΖΑ) ξεπερνάει το δάσκαλο (ΝΔ) κι ο δάσκαλος επανέρχεται για να ξεπεράσει το μαθητή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε τελικά από το σώμα, καθώς τη στήριξαν μόνο η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά