Η Κομισιόν ξαναβάζει σταδιακά την Ελλάδα στο Δουβλίνο ΙΙ

Τη σταδιακή επανέναρξη της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, όπως προβλέπει το Δουβλίνο ΙΙ, συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία κίνηση που μπορεί να αυξήσει το βάρος που ήδη έχει επωμιστεί η χώρα μας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι επαναπροωθήσεις δεν θα αρχίσουν αμέσως, αλλά παραθέτει μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο.

Μεταξύ άλλων, η χώρα μας καλείται να αναβαθμίσει τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων, να διασφαλίσει αποτελεσματική πρόσβαση τους στη διαδικασία αίτησης για άσυλο (και για εφέσεις) και καλή λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών.

Η χώρα μας βρίσκεται εκτός του συστήματος των επαναπροωθήσεων από το 2011, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι συνθήκες φιλοξενίας που παρέχει σε αιτούντες άσυλο είναι απαράδεκτες. Ωστόσο, η Κομισιόν αξιολόγησε ότι καθώς η Ελλάδα βελτιώνει τις υποδομές υποδοχής λόγω της προσφυγικής κρίσης έρχεται και πιο κοντά στην επανένταξή της στο Δουβλίνο ΙΙ.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να βάλουμε μεγαλύτερο βάρος στους ώμους της Ελλάδας» και «θα λάβουμε υπόψη μας τις μεταναστευτικές πιέσεις» που ήδη αντιμετωπίζει η Αθήνα, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας όμως ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο Hotspots και κέντρων υποδοχής οι δυνατότητες φιλοξενίας της Ελλάδας θα έχουν βελτιωθεί.

«Το Δουβλίνο θα αναθεωρηθεί σύντομα, αλλά μέχρι τότε πρέπει να το σεβαστούμε», είπε ο επίτροπος.

Και θετικά μηνύματα

Από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν έλειψαν πάντως τα θετικά μηνύματα, με τον κ. Αβραμόπουλο να κατακεραυνώνει άλλα κράτη-μέλη για την κωλυσιεργία τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων.

Ο επίτροπος είπε ότι έχει στείλει αυστηρή επιστολή στις χώρες της Ε.Ε. υπενθυμίζοντάς τους τις δεσμεύσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ το διαμοιρασμού των 160.000 αιτούντων άσυλο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017 έως σήμερα έχουν μετακινηθεί μόλις 497 άνθρωποι.

Παράλληλα, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση προόδου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες έχουν δώσει στη χώρας μας προθεσμία τριών μηνών για να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας, ή να κινδυνεύσει ακόμα και με προσωρινή αποβολή από τη Ζώνη Σένγκεν.

Η έκθεση περιέχει θετικά μηνύματα, με το ποσοστό των αφίξεων που λαμβάνονται τα αποτυπώματά τους να έχει αυξηθεί στο 78% τον Ιανουάριο, από 8% που ήταν το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των θέσεων φιλοξενίας που πρέπει να διαθέσει η χώρα μας, αν και ακόμα υπάρχει «κενό» 12.342 θέσεων για να πετύχει τις 50.000 θέσεις που έχει υποσχεθεί.

Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αποβολής από το σύστημα Σένγκεν, προσθέτοντας πάντως γενικά ότι κίνδυνος για οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να υπάρξει μόνο σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Για το λόγο αυτό, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα για τη δημιουργία των Hotspots.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για το Δουβλίνο ΙΙ ΕΔΩ
Αναλυτικά η έκθεση προόδου ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr