Κλείσιμο

Μηνύματα Δραγασάκη για το ασφαλιστικό με πολλαπλούς αποδέκτες

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εστιάζοντας στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε διήμερο συνέδριο του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Είναι προφανές ότι μια μεταρρύθμιση θα πρέπει να καταφέρει να πείσει για να μην πω τον πιο αυστηρό όρο : «να εμπνεύσει» για το αποτέλεσμα της. Θα πρέπει να εξασφαλίζει όχι μόνο ανοχή αλλά ενεργητική υποστήριξη όσων πρέπει να την κάνουν πράξη και αυτό ισχύει απόλυτα στην μεταρρύθμιση για την διοικητική μεταρρύθμιση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει βαθιές αλλαγές, αν αυτές αποκαθιστούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με θεσμούς και καταπολεμούν τις ανισότητες.

Πάντως ο κ. Δραγασάκης έστειλε μήνυμα και προς τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στο ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι με κινητοποιήσεις «α λα παλιά» δεν θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα λόγω της εποπτείας υπό την οποία τελεί η χώρα.

Αναφερόμενος μάλιστα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τη χαρακτήρισε «όρο ύπαρξης για το μέλλον», ενώ ομολόγησε ότι η εποπτεία των δανειστών επιβάλει σε ορισμένες περιπτώσεις τις λύσεις απλώς με τη δύναμη ισχύος.

«Πρόκειται για ένα καθεστώς εποπτείας, το οποίο ορισμένες φορές λειτουργεί ως ένα πλαίσιο διαλόγου, από το οποίο μπορεί να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως και φορές –και πρέπει να το πούμε ανοιχτά και άλλωστε πιστεύω αρκετοί εδώ έχουν εμπειρία σχετική- όπου αυτό το πλαίσιο εποπτείας λειτουργεί ως ένα δογματικό πλαίσιο, το οποίο εμποδίζει τον διάλογο και διεκδικεί λύσεις απλώς με τη δύναμη της ισχύος και όχι με τη δύναμη του επιχειρήματος», σημείωσε ο αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου:

«Έχει δημιουργηθεί εκλογικός νόμος που αντιστοιχεί σε μια  εποχή που το πρώτο κόμμα λάμβανε 40 %. Το bonus των  εδρών αποσκοπούσε στο να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Τα τελευταία χρόνια αυτή η λογική τίθεται σε αμφισβήτηση και σωστά. Η κυβέρνηση - συνέχισε ο αντιπρόεδρος - είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγή συστήματος μετά από διάλογο για να πάμε σε νέο σύστημα που θα υποχρεώνεται να αναζητά πιο αυθεντικούς τρόπους εκπροσώπησης της κοινωνίας και πιο ισχυρή κοινωνική βάση για τη διακυβέρνηση της χώρας παρά να μένει σε τεχνικά στοιχειά διακυβέρνησης χώρας», υπογράμμισε.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr