Κλείσιμο

Έως 4 τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας

Σε αδιέξοδο ως προς τη συγκρότηση του ΕΣΡ κατέληξε και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς δεν επετεύχθη η αναγκαία πλειοψηφία των 4/5. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για την ύστατη προσπάθεια και ότι θέμα ΕΣΡ δεν θα τεθεί ξανά στη Διάσκεψη.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα φέρει πολύ σύντομα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρακάμπτεται το ΕΣΡ ώστε να εκκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

«Για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις» διευκρίνισε ο Νίκος Βούτσης επικαλούμενος σχετική έκθεση ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, την οποία ζήτησε, όπως είπε, η κυβέρνηση.

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του Προέδρου της Βουλής – και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης – αναφορικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας, σύμφωνα με την οποία οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για ειδησεογραφικά κανάλια στη χώρα μας μπορούν τεχνικά να είναι έως τέσσερις.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων επέμειναν στην επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι ακόμη κι αν η έκθεση είναι τελικά ορθή, το ΕΣΡ θα πρέπει να αποφασίσει για τις λεπτομέρειες δηλαδή για τον αριθμό και τις διαδικασίες, καθώς είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή. 

Ύποπτο χαρακτήρισε το γεγονός ότι η επικαλούμενη έκθεση καταλήγει στον ίδιον αριθμό με αυτόν που ανέφερε ο κ. Παππάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Να δοθούν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ ζήτησε και ο Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι, προαναγγέλλοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση το κόμμα του θα συναινέσει. Επικαλέστηκε δε και ο ίδιος την Έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας λέγοντας ότι συνιστά ταφόπλακα για όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφασίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Θέλει να το χρησιμοποιήσει και τα υπόλοιπα κόμματα δια των 4/5 να μπουν στο παιχνίδι, σχολίασε ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ.

Η δε Ένωση Κεντρώων δια του κ. Καρρά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βάζει τάξη με τρόπους αταξίας, με τον βουλευτή να διερωτάται σχετικά με το κύρος του εν λόγω Ινστιτούτου και να παραπέμπει στο Σύνταγμα για τον καθορισμό των αδειών ως αρμοδιότητας του ΕΣΡ. 

Ο Νίκος Βούτσης επανέλαβε ότι βάσει της οικονομικής συγκυρίας είναι αδύνατον να σταθούν στα πόδια τους τα υφιστάμενα κανάλια και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. Ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το "ναυάγιο" κατά την διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων, σημειώνοντας ότι έχουν περάσει τρεις μήνες. Υπάρχει υποχρέωση να καταλήξει το όργανο σε ονόματα για τη συγκρότηση και τη θωράκιση του ΕΣΡ, όπως είπε, μιλώντας τέλος για ακραίες απόψεις που ήθελαν να τορπιλίσουν την διαδικασία. 

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά