Καζνέβ προς Άγκυρα: Κάντε περισσότερα για να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές

Κάλεσμα στην τουρκική κυβέρνηση "να πράξει περισσότερα" προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών και να ελεγχθούν καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές απηύθυνε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Η Τουρκία διαδραματίζει έναν "απολύτως καθοριστικό" ρόλο ώστε "να προληφθούν οι αναχωρήσεις από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα και για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στις ευρωπαϊκές αρχές" από το τουρκικό έδαφος", είπε ο Καζνέβ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Εφκάν Αλά. 

Ο ρόλος της Άγκυρας είναι επίσης ζωτικής σημασίας "για να ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον των εγκληματικών δικτύων διακινητών", πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός έκρινε απαραίτητο να "ενισχυθεί γρήγορα" η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα "σχέδιο δράσης" που προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα ελέγχουν καλύτερα τα σύνορα της χώρας και θα καταπολεμήσουν τα δίκτυα διακινητών. Όμως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή καθυστερεί να φέρει αποτελέσματα. 

Ο Εφκάν Αλά από την
πλευρά του υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους" και ότι, αν συμπεριληφθούν και οι εκτοπισμένοι από άλλες χώρες, όπως το Ιράκ, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων "ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια". Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του επειδή "η διεθνής κοινότητα δεν έδωσε προσοχή (...) μολονότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια" για τους πρόσφυγες.

Υποδεχόμενους την Παρασκευή το μεσημέρι τον Μπερνάρ Καζνέβ, και τον ομόλογό του της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια στιγμή οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

Σφοδρό «κατηγορώ» σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία εξαπέλυσε αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορώντας τις χώρες αυτές της Κεντρικής Ευρώπης ότι προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, θέλοντας να κλείσουν τα σύνορά τους, αλλά και να θέσουν στο περιθώριο την Ελλάδα. Από το Μαξίμου γίνεται μάλιστα λόγος για «στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr