Κλείσιμο

Μαξίμου: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία θέλουν στρατόπεδα συγκέντρωσης

Σφοδρό «κατηγορώ» σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία εξαπολύει το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορώντας τις χώρες αυτές της Κεντρικής Ευρώπης ότι προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, θέλοντας να κλείσουν τα σύνορά τους, αλλά και να θέσουν στο περιθώριο την Ελλάδα. Από το Μαξίμου γίνεται μάλιστα λόγος για «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι «χώρες προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.»

Σύμφωνα με το Μαξίμου «αυτές οι χώρες ασκούν απαράδεκτες πιέσεις προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο. Επίσης, η κυβέρνηση κατηγορεί τις χώρες αυτές πως ασκούν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

«Αυτές οι προτάσεις των συγκεκριμένων χωρών ενσωματώνουν μία απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική και αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση» τονίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βάλλει και κατά των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, αναφέροντας πως «η αντίδρασή τους σε μία τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη.»

«Οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ανακοπούν ούτε το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης... Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» ξεκαθαρίζει η Αθήνα.

Το Μαξίμου επαναλαμβάνει στο σημείο αυτό τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα παρά την μακρόχρονη οικονομική και κοινωνική κρίση, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά αυτό απαιτεί και αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα υπόλοιπα μέρη. Παράλληλα, σημειώνει πως «το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του και πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει.»

«Δεν υπάρχει περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν», αναφέρουν στο μεταξύ, μετά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, και άλλες κοινοτικές πηγές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατασκευή των hotspots, η επανενεργοποίηση του προγράμματος επιστροφών, η μετεγκατάσταση, οι χώροι υποδοχής και βοήθεια στη διαχείριση των συνόρων της Ελλάδας αποτελούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr