Έκκληση Αποστόλου: Θα δώσουμε μάχες να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση από τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου, να εμφανίζει σήμερα Παρασκευή στη Βουλή έντονα σημάδια νευρικότητας ως προς τον χειρισμό του θέματος.

Αν και χαρακτήρισε αδιανόητη τη στάση των αγροτών να αρνούνται το διάλογο με τον πρωθυπουργό, κάνοντας μάλιστα λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία, ταυτόχρονα τόνιζε ότι το Υπουργείο έχει κάνει εξαντλητικό διάλογο μαζί τους για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, στέλνοντας προφανώς χωρίς να το αντιλαμβάνεται λάθος μήνυμα, αφού ήταν ωσάν να λέει «ελάτε σε διάλογο αλλά δεν θα έχουμε κάτι νέο να σας πούμε».

Άλλωστε πολλές ήταν οι στιγμές που ο κος Αποστόλου έχασε την ψυχραιμία του, ανεβάζοντας σε υψηλά επίπεδα τους τόνους.

Λίγη ώρα αργότερα -πιθανόν έπειτα από παρέμβαση της κυβέρνησης- η αντιλαμβανόμενος πλέον ο ίδιος ότι μπορεί να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπευσε να απευθύνει έκκληση στους αγρότες για διάλογο με οποιοδήποτε τρόπο, ρίχνοντας μάλιστα εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για διάλογο στις επιτροπές του Κοινοβουλίου με το επιχείρημα ότι η Βουλή δεν είναι κυβερνώσα.

«Θέλω να απευθυνθώ στους αγρότες και να τους πω ότι δεν οδηγούν πουθενά οι απόψεις δεν κάνουμε διάλογο με τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση είναι εδώ. Υπάρχει και η Βουλή που έχει θεσμικές Επιτροπές για να γίνει και διακομματικός διάλογος, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου... Τους καλούμε λοιπόν να ορίσουν εκπροσώπους και να έρθουν σε διάλογο στην Επιτροπή όπου θα είναι παρούσα και η κυβέρνηση Και βεβαίως όποτε οι ίδιοι το κρίνουν σκόπιμο ο πρωθυπουργός τους περιμένει», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου, επιχειρώντας να εκτονώσει την ένταση που επικρατεί στον αγροτικό χώρο και να αμβλύνει τις αντιδράσεις, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχες για να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται.

Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται τη στιγμή που οι αγρότες ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα εάν έως την Κυριακή δεν ληφθούν σοβαρά οι προτάσεις τους για το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του κλάδου, με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει τις θέσεις τους.

Στο μεταξύ, σε επικοινωνιακό αγώνα δρόμου για να αποδείξει ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο διαλόγου με τους αγρότες, επιδίδεται η κυβέρνηση, βάζοντας ως μπροστάρη πλέον τη Βουλή.

Αίσθηση προκαλεί ότι το Κοινοβούλιο ξεκινά διάλογο για το αγροτικό χωρίς ακόμα να έχει διασφαλίσει την παρουσία των εκπροσώπων των αγροτών. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, όρισε ειδική συνεδρίαση για την Τρίτη 9 Φεβρουραρίου στις τρεις το μεσημέρι με θέμα ημερήσιας διάταξης "τα τρέχοντα ζητήματα στον αγροτικό χώρο", απευθύνοντας πρόσκληση στα μέλη της επιτροπής, με την υποσημείωση ότι στη συνεδρίαση θα παραστούν και εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων.

Ωστόσο, η ίδια η κυρία Καφαντάρη, παραδέχεται ότι ακόμη η Επιτροπή βρίσκεται στη φάση της αποστολής προσκλήσεων στους αγροτικούς φορείς, αποφεύγοντας να διευκρινίσει σε ποιους ακριβώς το πράττει.

Κατά συνέπεια όντας άγνωστη η απάντηση των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων, δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να γίνει για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες.

Κάνοντας διαφορετική ανάγνωση κανείς μπορεί να συμπεράνει ότι η κυβέρνηση μέσω της Βουλής επιχειρεί να φέρει τους αγρότες προ τετελεσμένου, υποχρεώνοντάς τους να λάβουν αποφάσεις, που ίσως διχάσουν το χώρο.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr