Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση για το προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του κου Κουρουμπλή με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Καζνέβ αναφέρθηκε στην ανάγκη για καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέστησε επιτακτική την αύξηση των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.

Συμπλήρωσε δε ότι είναι απαραίτητη η άμεση σύνδεση των δεδομένων της συνθήκης Σένγκεν με τις βάσεις δεδομένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και εστίασε στη δημιουργία χώρων αξιοπρεπής υποδοχής. Προανήγγειλε μάλιστα την ενίσχυση της προσπάθειας από ειδικές ομάδες προερχόμενες από ευρωπαϊκά κράτη στην καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών διαβατηρίων.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι «δεν μας ενδιαφέρει μόνο η καταγραφή αλλά και η μετεγκατάσταση των προσφύγων», ενώ αναφερόμενος στα Hot Spots, παρατήρησε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος αλλά συμπλήρωσε ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ επανέλαβε με τη σειρά του την ανάγκη τροφοδότησης της βάσης δεδομένων των χωρών της Σένγκεν με στοιχεία «προσφύγων», ύποπτων για τρομοκρατία και υποσχέθηκε την αποστολή βοήθειας από τη Γερμανία.

Δήλωσε μάλιστα ότι το προσωπικό της Frontex δεν θα περιοριστεί στον έλεγχο των συνόρων, αλλά θα δραστηριοποιηθεί και στις επαναπροωθήσεις μεταναστών και την καταπολέμηση των διακινητών σε συνεργασία με την Τουρκία.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι:

«Συμφωνήσαμε στην αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα μας, στη σαφήνεια των διαδικασιών, στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτης χώρας ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων. Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε βοήθεια στη διέλευση των προσφύγων και την παρέμβαση της Ευρώπης σε τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών σε αυτές».

Ο υπουργός Εσωτερικών παραίνεσε την Ευρώπη να μη λάβει βεβιασμένες αποφάσεις που θα την κλείσουν στον εαυτό της, όπως είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους δύο υπουργούς να συμβάλλουν στην απονομή του βραβείου Νόμπελ στους Έλληνες του Αιγαίου.
Πηγή: skai.gr