Πυκνές επαφές και πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για παραμονή στη Σένγκεν

Σειρά από επαφές και πρωτοβουλίες με σκοπό να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν, αναλαμβάνει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η έξοδος
από την Σένγκεν, προειδοποίησε ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αποτραπεί. Το ζήτημα έχει εθνική διάσταση. Εδώ υπάρχει πεδίο για εθνικές προσπάθειες», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε τι ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων τομεαρχών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Βασίλη Κικίλια.

Ανακοίνωσε επίσης ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί το hotspot της Μυτιλήνης για να έχει πλήρη εικόνα κατάστασης, στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει τους 18 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Αθήνα για να τους επισημάνει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, και δύο μέρες μετά, στη σύνοδο του ΕΛΚ, θα συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους όπως οι κ. Γιούνκερ, Ντόλ, Βέμπερ, Μοσκοβισί και άλλοι.

Το στέλεχος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ξεκίνησε με ιδεοληψία, αμηχανία, απραξία και τώρα πια αποδέχτηκε δυσβάσταχτες δεσμεύσεις για τη χώρα που προέκυψαν από τη συμφωνία της στις 25ης Οκτωβρίου.»

«Τίποτα δεν έχει εξειδικευτεί και τίποτε δεν έχει προχωρήσει... Αυτές τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις ανέλαβε χωρίς συγκεκριμένα αντισταθμιστικά» συνέχισε, ενώ εξαπέλυσε πυρά και κατά της Τουρκίας για την στάση της.

Θέση κατά των προτάσεων για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν παίρνει με άρθρο της η εφημερίδα FinancialTimes.

Κατά 
την εφημερίδα η χώρα μπορεί όντως να επικριθεί για την αναποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την καθυστέρηση στη σύσταση των λεγόμενων hotspots (ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων).
Πηγή: skai.gr