Σταϊνμάιερ προς Αυστριακή ΥΠΕΣ: Ψευδολύση το Grexit από τη Σένγκεν

"Ψευδολύση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα "δεν πράξει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της".

"Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη", απάντησε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe.

Η Αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ υποστηρίζει σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι "αν μια χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (...) δεν απαγορεύεται να γίνονται ορισμένες σκέψεις" και ότι είναι "μύθος" το ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. "Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφτασε στα όριά της (...) Μιλήσαμε πολύ, τώρα, είναι ώρα για πράξεις. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ευρώπη", είπε.

"Δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη", σχολίασε από την πλευρά του ο Σταϊνμάιερ. "Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της κ. Μικλ-Λάιτνερ έρχονται τη στιγμή που, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρώπη εξετάζει σχέδιο που ουσιαστικά θα αποκλείσει τη χώρα μας από τη Ζώνη Σένγκεν μέσω αυστηρών ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο το σενάριο ενός αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν.

"Δεν είναι νομικά δυνατό να αποκλεισθεί ένα κράτος από τη ζώνη Σένγκεν" είχε διαβεβαιώσει πάντως ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, ο Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε τότε την προεδρία του Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr