Λαγκάρντ: Η προσφυγική κρίση φέρνει την Ευρώπη σε σημείο «make or break»

Η προσφυγική κρίση έχει φέρει την Ευρώπη σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου είτε θα βρεθεί κάποια λύση είτε θα υπάρξουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες, ακόμα και διάλυση της Ζώνης Σένγκεν, προειδοποίησε σήμερα Σάββατο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η κρίση είναι ένα σημείο όπου ‘ή κάνεις ή σπας’», (σ.σ. η έκφραση «make or break») δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε στρογγυλή τράπεζα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η κρίση θέτει σε κίνδυνο τη Ζώνη Σένγκεν απάντησε: «Ναι, αυτό νομίζω».

Κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η κ. Λαγκάρντ παρουσίασε τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, όπου συμπεραίνεται ότι η Ευρώπη μπορεί να ωφεληθεί οικονομικά και δημοσιονομικά από την μαζική εισροή προσφύγων, αλλά με προϋπόθεση την επιτυχημένη και όσο το δυνατόν ταχύτερη ενσωμάτωση των αφίξεων στην αγορά εργασίας και τη φορολογική βάση.

Τα σχόλια της διευθύντριας του ΔΝΤ έρχονται στον απόηχο της προειδοποίησης που απηύθυνε την Πέμπτη ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να «διασπαστεί» για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης.

Η κρίση φαίνεται ότι θέτει σε κίνδυνο στην ουσία ακόμα και την παρουσία της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν, καθώς, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι εταίροι εξετάζουν σχέδιο αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, που ουσιαστικά θα σημαίνει τον αποκλεισμό της χώρας μας έξω από το χώρο ελεύθερης μετακίνησης.
Πηγή: skai.gr