Πυρ ομαδόν εναντίον του Τσακαλώτου στη Βουλή για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

Πυρ ομαδόν δέχτηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με τις αποκαλύψεις που έκανε ο προκάτοχός του, Γιάνης Βαρουφάκης, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τσακαλώτος ακολούθησε την κυβερνητική γραμμή «δεν απαντάμε στον Βαρουφάκη», και τελικά απέφυγε να απαντήσει, καθώς η συνεδρίαση έληξε πρόωρα με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής στην Ολομέλεια. Ωστόσο όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν επίσημες τοποθετήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, κι όχι απαντήσεις μέσω κύκλων και διαρροών.

«Πρέπει να απαντήσετε για τη βόμβα που έριξε ο κ. Βαρουφάκης. Τίθενται διάφορα ζητήματα. Πρώτον ποιος τα ήξερε αυτά τα πράγματα κ εσείς δεν ήσασταν μακριά από το στενό πυρήνα της διαπραγμάτευσης», δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κ. Ασημακοπούλου ρώτησε τον υπουργό αν θεωρεί «νορμάλ να ηχογραφεί κανείς τα Eurogroup» και στη συνέχεια να δίνει τις ηχογραφήσεις με στικάκια σε στελέχη της κυβέρνησης – όπως παραδέχτηκε ότι έκανε ο κ. Βαρουφάκης – και επισήμανε ότι περιμένει απάντηση του κ. Τσακαλώτου ενώπιον της επιτροπής.

Στο πλευρό του κ. Τσακαλώτου βρέθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γεράσιμος Μπαλαούρας, κάνοντας έμμεση ειρωνική αναφορά στην λίστα Λαγκάρντ. «Τα στικάκια είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείς για να ηχογραφείς σημαντικές συνεδριάσεις παρά για να αποκρύβεις λίστες Λαγκάρντ και τα λοιπά και να τις βάζεις στα συρτάρια», είπε.

Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο υπουργίας Βαρουφάκη ζήτησε ο Μάκης Βορίδης, επίσης από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού συνδιαμορφώνει έναν «καμβά» που περιλαμβάνει μη διαψευσμένα δημοσιεύματα περί φύλαξης του Νομισματοκοπείου.

Για «απίστευτες και κυνικές αποκαλύψεις» που έκανε λόγο ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πάρει θέσει για το «πόσα γνώριζε τι ασπαζόταν και ποια απέρριψε».

Προσωπικό κάλεσμα στον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων Βαρουφάκη απηύθυνε και ο Σπύρος Δανέλλης από Το Ποτάμι. Έβαλε και εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών, λέγοιντας ότι «η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του ήταν γνωστή σε όλους πλην του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αποδεικνύεται ότι τελικά η Βαρουφακειάδα είναι χρήσιμη για να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της χώρα», δήλωσε ο Θανάσης Βάρδαλης από το ΚΚΕ.
Πηγή: skai.gr