Σίπιλα: Να προετοιμαστούμε για χώρες όπως η Ελλάδα με τη νέα συνοριοφυλακή

Την αντίληψη ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς έγκριση του εκάστοτε κράτους – μέλους «φωτογραφίζει» κυρίως την Ελλάδα, ενισχύει η δήλωση του Γιούχα Σίπιλα. 

Ενόψει των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας εξέφρασε την ανάγκη η Ευρώπη να προετοιμαστεί για καταστάσεις «τύπου Ελλάδας», με άμεση ανάπτυξη της νέας δύναμης.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο φινλανδός πρωθυπουργός, η Ελλάδα έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει βοήθεια για τη διαχείριση των χιλιάδων προσφύγων, μόνο αφότου αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της επί μακρό χρονικό διάστημα.

Ο κ. Σίπιλα δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή – ακτοφυλακή στις χώρες της Σένγκεν. Η νέα δύναμη θα έχει έδρα την Πολωνία.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι (σχετικά με την επίμαχη πρόταση) για τις περιπτώσεις όπου ο έλεγχος των συνόρων είναι σε τέτοια κατάσταση που βλάπτει τις άλλες χώρες... Πρέπει να προετοιμαστούμε για τέτοιες καταστάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ηγέτες της ΕΕ
θα συζητήσουν ενδελεχώς την πρόταση σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή. Το μεγαλύτερο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι ποιος αποφασίζει για το πότε και πώς θα παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις ενός κράτους – μέλους σχετικά με την ανάπτυξη της δύναμης στα σύνορά του.

«Η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να γίνει μαύρη τρύπα για τους μετανάστες εάν δε μειωθούν οι ροές» προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στους Financial Times.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αντίκεινται στην εθνική κυριαρχία της χώρας». «Τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά, αλλά είναι και εθνικά» δήλωσε πάντως στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας