Τσίπρας: Η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει μαύρη τρύπα για τους μετανάστες

"Η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να γίνει μαύρη τρύπα για τους μετανάστες εάν δε μειωθούν οι ροές" προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στους Financial Times. Η εφημερίδα σχολιάζει τη συνάντηση που πραγματοποιείται το απόγευμα στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ Τσίπρας εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας συνοριακής δύναμης της ΕΕ που θα μπορεί να αναπτυχθεί στα εξωτερικά σύνορά της, ακόμη και χωρίς έγκριση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

"Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της, ωστόσο (οι άλλες χώρες της ΕΕ) δε μας λένε τι περιμένουν από εμάς. Πρέπει να διασώσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους (στη θάλασσα ερχόμενοι από την Τουρκία). Εάν θέλουν να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις, πρέπει να μας το πουν", τόνισε ο κ. Τσίπρας 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι "η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η μαύρη τρύπα μεταναστών εάν δε μειωθούν οι ροές, συμπληρώνοντας ότι η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ, όλες πήραν την απόφαση να φιλτράρουν ανθρώπους με βάση την εθνικότητα μη δεχόμενες για παράδειγμα αυτούς από τη Β. Αφρική και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό".

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική περί καθυστέρησης της Ελλάδας, σχολίασε ότι "κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις αξίες μας. Είναι σημαντικό να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους με ανθρωπιά".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι έως τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 20.000 πρόσφυγες που αναμένουν μετεγκατάσταση στη βόρεια Ευρώπη σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία διάσπαρτα γύρω από την Αθήνα και άλλες πόλεις, χάρη σε ένα πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, αυτή την ώρα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και εν συνεχεία, στις 11πμ θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις 3.30μμ και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 4 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (όπως π.χ. Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

"Η Ελλάδα κατάφερε να αντεπεξέλθει και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά τώρα είναι η σειρά και των άλλων Ευρωπαίων να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και να προχωρήσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασης των 66.000 προσφύγων" επισήμανε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός από τη Χίο όπου ενημερώθηκε για το πρώτο hotspot που δημιουργείται στο νησί. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ