Κυβέρνηση: 15 με 18 Δεκεμβρίου η ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων

Μεταξύ 15 και 18 Δεκεμβρίου οριοθετεί η κυβέρνηση την ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων, με «δύσκολα μέτρα» όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών όπως προέκυψε από τη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη συζητήθηκε το ασφαλιστικό, αλλά και η προσπάθεια που καταβάλλεται να έρθει πριν από τα Χριστούγεννα ένα ακόμη νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων.

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και της νομοθέτησης των 13 προαπαιτουμένων για την είσπραξη του 1 δισεκ. ευρώ αναμένεται να καθοριστεί στην σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Από αύριο (Τρίτη) καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την διαπραγμάτευση εξπρές που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ώς την Παρασκευή με βασικά αγκάθια για την κυβέρνηση την ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, το πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων και το ενιαίο μισθολόγιο.

Ανώτερος ευρωπαίος
αξιωματούχος υπενθύμιζε την Παρασκευή ότι σε περίπτωση που δεν κλείσει η υλοποίηση των εν λόγω μέτρων πριν τις γιορτές, τότε η υποδόση του 1 δισεκ. ευρώ θα μεταφερθεί στην δόση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που θα αρχίσει στα μέσα Ιανουαρίου.

Το θέμα των capital controls θα συζητήσουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

«Δεν συζητάμε για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αυτό για την ώρα το έχει αποδεχτεί και η πλευρά των δανειστών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Πηγή: skai.gr