Κλείσιμο

Δραγασάκης: Όσοι ζητούν οικουμενικές μάλλον θέλουν οικουμενική συγκάλυψη

Κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης – που είχε επαναφέρει ο Βασίλης Λεβέντης – έστειλε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας παράλληλα στις επικρίσεις που δέχεται η συμπολίτευση για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, οικουμενικές κυβερνήσεις σχηματίζονται είτε «όταν υπάρχει κενό εξουσίας» είτε όταν δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός πόλος που εκφράζει την λαϊκή βούληση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τέτοιο πόλο», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η Κουμουνδούρου είναι ακόμα πόλος που μπορεί να οδηγήσει στον «μετασχηματισμό» της κοινωνίας.

Σημείωσε δε ότι εκκλήσεις για οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να αποσκοπούν μόνο σε «οικουμενική συγκάλυψη και ακύρωση των ρήξεων και αλλαγών» θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, υπό το βάρος αλλεπάλληλων καταγγελιών για ευτελισμό των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να εμποδίσει «απόψεις» που ήθελαν να συνδέσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την αξιολόγηση ή να τη μεταφέρουν στο 2016, αφού δηλαδή θα είχε τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Τόνισε ακόμα πως το Δημόσιο διατηρεί σημαντικό μερίδιο στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς, και εκπροσωπείται στα Διοικητικά Συμβούλια της Alpha Bank και της Eurobank, απορρίπτοντας τα περί «αφελληνισμού» του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Δραγάσακης προανήγγειλε ακόμα πως θα γίνει αξιολόγηση των αμοιβών που λαμβάνουν τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη και θα εκπονηθεί νόμος που θα φέρνει ένα σύστημα παρόμοιο με την «διαύγεια» σε κάθε τράπεζα.
Πηγή: skai.gr