Grexit από Schengen?

«Η Ελλάδα υποχωρεί στην πίεση από τις Βρυξέλλες» επιγράφεται το ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι η Ελλάδα δηλώνει πλέον έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ζήτημα των προσφύγων, για παράδειγμα να επιτρέψει στους αξιωματούχους της Frontex να βοηθούν στην καταγραφή προσφύγων στα σύνορα με τη FYROM.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις από πολλές πλευρές να αποδεχθεί επιτέλους κοινοτική βοήθεια για τη διαφύλαξη των συνόρων και την καταγραφή των προσφύγων. Η δυσθυμία ήταν τόσο έντονη, ώστε τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναφέρουν στα σύνορά τους, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ελέγχους διαβατηρίων για τους αφιχθέντες από την Ελλάδα. Σχετική πρόταση επρόκειτο να συζητηθεί αυτήν την Παρασκευή κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες».

Η πιο έντονη κριτική προήλθε από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έλεγε ότι «είναι καιρός» να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν και ότι παρόμοια άποψη είχαν όλα τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα πάντα με τη Suddeutsche Zeitung «στα παρασκήνια των Βρυξελλών λεγόταν ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν επεδείκνυε ειλικρινές ενδιαφέρον για την καταγραφή των προσφύγων σύμφωνα με τους κανόνες και προτιμούσε να τους αφήνει να διέρχονται ελεύθεροι». Η πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα Παρασκευή, εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου, επί της ουσίας «θα είχε ως αποτέλεσμα ένα Schexit, δηλαδή μία αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν».

Ενδοιασμοί λόγω …ευρω-κρίσης

 Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου δημοσιεύει πορτρέτο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με στόχο την ακύρωση συμφωνίας για τον διαμοιρασμό των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι ενδοιασμοί των Σλοβάκων στο ζήτημα των προσφύγων οφείλονται, μεταξύ άλλων, και στην εμπειρία τους από την ευρω-κρίση: «Η Σλοβακία αναγκάστηκε από την ευρωζώνη να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας, αν και, κατά την ένταξη της Σλοβακίας, της είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι απαγορεύονται τα bailouts για όσους παραβιάζουν το κριτήριο του ελλείμματος, και παρότι στη Σλοβακία οι μισθοί και το επίπεδο διαβίωσης κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα».

«Η Ευρώπη διασκορπίζεται» εκτιμά η Neue Zurcher Zeitung με αφορμή το προσφυγικό. Η εφημερίδα αναφέρεται στις φυγόκεντρες δυνάμεις που εκδηλώνονται σε Σλοβακία και Ουγγαρία, δεν παραλείπει ωστόσο και μία αναφορά στην Ελλάδα: «Η δημιουργία των hotspots για την καταγραφή των προσφύγων προχωρεί με αργούς ρυθμούς και η Αθήνα διστάζει να αποδεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια, καθώς φοβάται μήπως οι πρόσφυγες παραμείνουν τελικά στην Ελλάδα. Μόνο όταν τα μέσα ενημέρωσης διέδωσαν με ηχηρό τρόπο τη μάλλον υπερβολική απειλή περί αποκλεισμού από το Σένγκεν, η Ελλάδα αποδέχθηκε την έκτακτη βοήθεια. Αυτό δεν θα εμποδίσει τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ να εξετάσουν, την Παρασκευή, την προβλεπόμενη στο Σένγκεν, ως λύση ανάγκης, επαναφορά ελέγχων για περίοδο δύο ετών σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα. Και αυτό, με την αιτιολογία, ότι η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα παρουσιάζει εμφανείς αδυναμίες».

Αγανάκτηση για Τουσκ

Αίσθηση προκαλεί στη Γερμανία και η χθεσινή συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ιδιαίτερα η δήλωσή του ότι «το κύμα των προσφύγων είναι πολύ μεγάλο για να μην το σταματήσουμε» εκλαμβάνεται από πολλούς ως ευθεία αντιπαράθεσή του με την πολιτική γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ. «Τέλεια δυσαρμονία» επιγράφεται σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Berliner Zeitung, ενώ ο υπότιτλος είναι: «Στο ζήτημα των προσφύγων ο Τουσκ τίθεται ανοιχτά κατά της Άνγκελα Μέρκελ- Η Ευρώπη μπροστά στην επαναφορά συνοριακών ελέγχων». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «η προώθηση του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας στην κορυφή του Συμβουλίου ήταν ιδέα της Μέρκελ» αλλά τώρα η καγκελάριος «ποντάρει στον (πρόεδρο της Κομισιόν) Γιούνκερ», καθώς και σε «ασυνήθιστες λύσεις». Μία από αυτές είναι οι ποσοστώσεις και η συνεργασία με την Τουρκία, ενώ μία άλλη λύση είναι ο «κλονισμός του Σένγκεν». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «ο Γιούνκερ έχει απειλήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αποβολή από τη ζώνη του Σένγκεν, αν η Ελλάδα δεν αρχίσει να ελέγχει τα σύνορά της».

Η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης κάνει λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στη Γερμανία: «Η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες που έχουν δηλώσει πρόθυμες να υποδεχθούν τους αιτούντες άσυλο, φτάνοντας ακόμα και στα όρια των αντοχών τους, δεν έχουν καμία υποστήριξη και καμία ελάφρυνση. Το όνειρο της δίκαιης κατανομής βαρών αποδεικνύεται απατηλό. Αντ΄αυτού, οι αντιρρησίες γίνονται όλο και περισσότεροι. Για πρώτη φορά εντάσσεται σε αυτούς ένας από τους κορυφαίους της ευρωπαϊκής πυραμίδας. Απευθύνοντας προειδοποιήσεις και φιλοσοφώντας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν προσέφερε καμία υπηρεσία ούτε στον εαυτό του, ούτε στο αξίωμά του» σημειώνει η εφημερίδα
Πηγή: Deutsche Welle - Γιάννης Παπαδημητρίου