Διάσκεψη Προέδρων: Μέχρι το τέλος του χρόνου η στελέχωση των Ανεξαρτήτων Αρχών

Την έναρξη της διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων της Βουλής με χρονοδιάγραμμα έως τις 20 Δεκεμβρίου, σχετικά με τη στελέχωση των πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών, στις οποίες έχει λήξει η θητεία προεδρείων ή μελών τους και η λειτουργία τους βρίσκεται στον αέρα, αποφάσισε σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων με στόχο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία θεσμικής κατοχύρωσής τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Η ανάδειξη των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών πάντως μοιάζει με σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες, καθώς απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, η οποία προκύπτει μόνο με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η λύση του σταυρολέξου καθίσταται ακόμα δυσκολότερη, καθώς φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή με τη ΝΔ, κύκλοι της οποίας υποστηρίζουν ότι "μέχρι την εκλογή Προέδρου του κόμματος, η ΝΔ δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα".

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κυρίως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι είναι αρμόδιο να τρέξει τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και το ΑΣΕΠ που παραμένει ακέφαλο με αποτέλεσμα να βαλτώνουν οι προσλήψεις προσωπικού παρότι έχουν αναρτηθεί οι σχετικοί πίνακες μοριοδότησης. 

Οι διαδικασίες ορισμού των μελών των πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών έχουν ήδη καθυστερήσει, καθώς η Διάσκεψη τελούσε εν αναμονή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, οι οποίες επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν στις 22 Νοεμβρίου αλλά κατέληξαν σε φιάσκο. 

Επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσής τους, αποφασίστηκε και για τις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές, για τις οποίες ωστόσο έχουν αρμοδιότητα οι υπουργοί, οι οποίοι καλούνται να εισάγουν σύντομα το ζήτημα στην επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής. 

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά