Τσίπρας: Οι συστημικές τράπεζες στην κορυφή της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στον τομέα της οικονομίας λέγοντας: «Η φετινή χρονιά, αν και αρκούντως επεισοδιακή, ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία» τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας «παρά τις μεγάλες δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης πετύχαμε στην οικονομία επιδόσεις που όσους προέτρεξαν να μιλήσουν καταστροφή τους διαψεύδουν. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, που το καλοκαίρι προέβλεπαν ύφεση, ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό. Το 2015 κλείνει με μηδενική ύφεση, δηλαδή με στασιμότητα. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που μέχρι πριν από λίγες μέρες προέβλεπαν κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών - το διαβόητο bail-in. Αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται έγκαιρα και με επιτυχία, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος».


Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας

«Αποσυνδεδεμένη από την πρώτη αξιολόγηση, και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνοντας τη ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Και αυτό είναι απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα μας. Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας. Καλύπτουν τόσο το βασικό σενάριο κινδύνου όσο και απόλυτα δυσμενή σενάρια κεφαλαιακών αναγκών.

Και είναι οι πρώτες πανευρωπαϊκά που υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτές ορίζονται από τη συνθήκη της Βασιλείας ΙΙΙ.
Πετύχαμε, επίσης, την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία της μεγάλης πλειοψηφίας των δανειοληπτών.
Εκείνων, δηλαδή, που με εισοδηματικά κριτήρια εντάσσονται στα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Απόδειξη της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι, αντί για το προϋπολογισμένο ποσό των €25 δις., θα αξιοποιηθεί τελικά, περίπου, το ?.
Έτσι, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για να ανακτήσουν οι τράπεζες το λόγο ύπαρξής τους».

Ο προϋπολογισμός του 2016 περιλαμβάνει αυξημένες δημόσιες επενδύσεις

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2016 ο πρωθυπουργό τόνισε: «Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει, για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά €350 εκατ. Όπως επίσης και αναδιανομή πόρων για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και των κοινωνικών πολιτικών, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία και την αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία κατά €300 εκατ. Με δυο λόγια παρά το γεγονός ότι είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός σε πλαίσιο δημοσιονομικής στενότητας, εντούτοις για πρώτη φορά έχει το στοιχείο της αναδιανομής υπέρ των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Έτσι, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης για τη χρονιά που έρχεται. Μια χρονιά στο δεύτερο μισό της οποίας θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ο κύριος Τσίπρας τόνισε πως υπάρχουν κάποιες χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει «αύριο για το τόπο».

Αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι:

• Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι όρος για την επιβίωση του τόπου. Συγκροτεί το υπόβαθρο της κρίσης. Άρα, είναι η προϋπόθεση για την οριστική ρήξη με το παρελθόν και τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση.

• Και η Ελλάδα δε μπορεί να έχει δομές παραεξουσίας και παραοικονομίας λες και είναι τριτοκοσμική χώρα

• Στον τομέα αυτό, το έργο μας, αν και στα πρώτα του βήματα, είναι ήδη ευδιάκριτο.

• Έχει επιταχυνθεί η επεξεργασία νομοθετημάτων για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την ενοποίηση και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διαφθορά.

• Έχει επιταχυνθεί ο έλεγχος στις ποικιλώνυμες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, που επί χρόνια παρέμεναν ανέλεγκτες.

• Με πρωτόγνωρα ταχύρρυθμες διαδικασίες παρελήφθη από τις φορολογικές αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και παραδόθηκε για έλεγχο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η λίστα με τους 10.588 Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού.

• Παράλληλα, νομοθετήσαμε τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και των τηλεοπτικών αδειών, ώστε να τερματιστεί η ασυδοσία, να εμπεδωθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον.

• Η πάταξη της πελατειακής δικτύωσης, του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας και της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση είναι η καθοριστική τομή με το σύστημα αναπαραγωγής του φαύλου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, το οποίο τρεις φορές ηττήθηκε το 2015.

• Νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική λογοδοσία,

• Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με αυξημένα προσόντα. Από αυτή τη δεξαμενή θα στελεχώνονται όλες οι επιτελικές θέσεις του δημόσιου τομέα και των Νομικών του Προσώπων,

• Νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων, από τον προϊστάμενο Τμήματος ως και τον γενικό διευθυντή, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια,

• Τη θέσπιση νέου συστήματος εσωτερικής κινητικότητας με την ταυτόχρονη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα συνδυάζει αποτελεσματικά την προσφορά με τη ζήτηση.

• Την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τις προβλεπόμενες αποσπάσεις και μετατάξεις, με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

• Την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και την ανάθεση σε αυτό επιτελικού ρόλου για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων με την παροχή της τεχνογνωσίας που διαθέτει.

• Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι η μεταρρύθμιση που οφείλουμε εμείς οι ίδιοι στις επόμενες γενιές.
Και αυτό ανεξάρτητα από εξωτερικές δεσμεύσεις.

• Τέλος αναγκαία για το τόπο διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι η προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Η μεταναστευτική κρίση

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση σημειώνοντας: «είναι και η προσφυγική κρίση, η μεγαλύτερη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που η χώρα μας, ως εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνει με το πιο έντονο τρόπο.

Παρενθετικά, θέλω να υπογραμμίσω σε αυτό το σημείο, ότι πρέπει να αποφύγουμε την συσχέτιση ανάμεσα στο προσφυγικό ζήτημα και την τρομοκρατία. Γιατί εάν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια που δεν ανταποκρίνονται στις διαχρονικές αξίες και καταβολές της Ευρώπης. Της Ευρώπης του Ανθρωπισμού, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης, του Διαφωτισμού.

Καταρχάς θα πρέπει συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε την αφορμή εκδήλωσης των μαζικών προσφυγικών ροών.Δεν είναι άλλη από τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρηνική διαχείριση των κρίσεων σε άλλες χώρες της Ασίας. Παράλληλα όμως, η εγκατάσταση και επανεγκατάσταση των προσφύγων απαιτεί συλλογικές λύσεις και διασυνοριακές συνεργασίες. Οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα δεν είναι η λύση. Είναι η συνολική επιδείνωση της κρίσης. Στην ευρύτερη ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει νησίδα σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στρατηγικό πλεονέκτημα που μπορεί να διατηρηθεί και να ενισχυθεί μόνο αν γίνουν ουσιαστικά βήματα για την έξοδο της χώρας από τη πολυετή οικονομική κρίση που την ταλανίζει. Το σύνολο των ενεργειών μας έχει ως γνώμονα τη διατήρηση αυτού του πλεονεκτήματος».


Πηγή: skai.gr