Κοτζιάς: Οι τόνοι μεταξύ Δύσης - Ρωσίας πρέπει να πέσουν

Τη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει «να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όσον αφορά τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία» εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπου βρίσκεται για την τακτική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

 «Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και ο διάλογος που ξεκίνησαν στη Βιέννη, με κύριο στόχο να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την αποκατάσταση της λειτουργίας της κοινωνίας στη Συρία» δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «διαμόρφωση ενός δημοκρατικού Συντάγματος» και τη διενέργεια «εκλογών σε αυτή τη χώρα».

«Η πηγή του προσφυγικού προβλήματος και η λύση του είναι η ειρήνευση της Συρίας», προσέθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τη διήμερη επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως σκοπός του ταξιδιού στο Ιράν ήταν η διαμόρφωση ενός «συνολικού σχεδίου δράσης», το οποίο ετοιμάζεται «ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές του επόμενου χρόνου».

«Το ταξίδι στο Ιράν ήταν ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό, και ήταν ένα από τα ταξίδια που κάναμε στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες», προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς κάνοντας αναφορά στα ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως στις 8 Δεκέμβριου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ