Κλείσιμο

Σε εξέλιξη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Χαμηλές οι προσδοκίες για συναίνεση

Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο με κύρια θέματα συζήτησης το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την αναθεώρηση του συντάγματος.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12 ακριβώς, έφθασε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης και με διαφορά ολίγων λεπτών ακολούθησαν η κ. Φώφη Γεννηματά, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο κ. Πάνος Καμμένος.

Στις 12.10 έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις 12.12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δημοσιογραφικά σχόλια προκάλεσε η τοποθέτηση της κας Γεννηματά ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο. Απέναντι κάθησαν οι κ. Πλακιωτάκης, Θεοδωράκης και Λεβέντης. Απών είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο βασικό θέμα που είναι το Ασφαλιστικό, οι προϋποθέσεις για συναίνεση είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες και σύμφωνα με πληροφορίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν θα δεχθούν να συμμετάσχουν στην διακομματική επιτροπή υπό τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, που αναμένεται να προτείνει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας συστήνει την επιτροπή Ρομπόλη καθώς δέχεται εισηγήσεις από ορισμένες πλευρές ότι η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό μπορεί να γίνει λιγότερο επώδυνη από το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Επίσης, η κυβέρνηση αναζητεί συναίνεση διότι για να σωθούν οι κύριες συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα επιβαρύνουν με 1,5 τους εργοδότες και 0,5 % τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές το σχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι έτοιμο και μπορεί να περάσει από την Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τακτικισμούς της κυβέρνησης και προσχηματικό διάλογο, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για συναίνεση τουλάχιστον για το Ασφαλιστικό.

«Σε λίγες ημέρες θα έχω συνάντηση με τον Τσίπρα. Η συνάντηση, όμως, δεν θα γίνει για να γίνω εγώ "τσόντα" αλλά για να καταστρωθεί σχέδιο για τη διάσωση της χώρας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων λίγο πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε στην πρότασή του για οικουμενική, υποστηρίζοντας ότι αυτό του διαμηνύουν και ευρωπαίοι συνομιλητές του.

«Ελπίζω ο Τσίπρας να μου δείξει ότι δεν είναι εγωιστής ή αλλαζών και να βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω απ' όλα» πρόσθεσε.

«Κοίτα ποιος μιλάει» για διάλογο και συναίνεση, διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη Κ.Ε του κόμματος, ασκώντας αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr