Επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα θα προτείνει ο Τσίπρας στους αρχηγούς

Τη σύσταση δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσπάθεια να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων στα μέτωπα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το ασφαλιστικό, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος μείωσης συντάξεων, μήνυμα που έστειλε νωρίτερα και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η πρώτη επιτροπή
θα εξετάσει τις προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, και η δεύτερη θα ασχοληθεί με τις θέσεις των παρατάξεων σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχουν στο συμβούλιο να λάβουν μέρος και στις δύο επιτροπές με εκπροσώπους τους.

Το συμβούλιο έχει οριστεί για το Σάββατο στις 12:00 υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ωστόσο δήλωσε από την Ιταλία ότι «δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» αλλά θα είναι μία «διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών τηλεφωνικών επαφών, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Το πρώτο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν προς τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι θα ανταποκριθεί μεν στην πρόσκληση, αλλά διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Σε πιο σκληρό τόνο το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά, η οποία δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να συναινέσει «σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις». Δεν μπορεί , προσέθεσε, η αντιπολίτευση να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνένοχων για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την κυβερνητική πολιτική.

Μάλιστα. η κ. Γεννηματά έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι μολονότι θα παραστεί στο δεν θα δεχτεί καμία συζήτηση για το ασφαλιστικό, ακριβώς επειδή αυτό είναι πρωτίστως ζήτημα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Όσον αφορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος και έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει δηλώσει ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Αρχηγών.

«Όλοι κάναμε τις υπερβολές μας στο παρελθόν. Τώρα όμως είναι η ώρα της συνεννοήσεις», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον Σταύρο Θεοδωράκη σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού τον ρώτησε γιατί τορπίλισε το κλίμα συνεννόησης που διαφαινόταν το καλοκαίρι.
Πηγή: skai.gr