Κλείσιμο

Πολιτικός αναβρασμός από την πρωτοβουλία Τσίπρα για σύγκληση συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών (upd)

Αναβρασμός επικρατεί στα πολιτικά κόμματα της χώρας, ύστερα από την πρωτοβουλία Τσίπρα να συγκαλέσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συζητηθούν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση, σε μία προσπάθεια να υπάρξει εθνική συνεννόηση κατά τον πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών, που είχε νωρίτερα σήμερα, με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι επιθυμητή η σύνθεση εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ο Βασίλης Λεβέντης αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι στην επικοινωνία του σήμερα με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας του ζήτησε να συναντηθούν κατ΄ ιδίαν την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και του εξήγησε ότι έχει ήδη μελετήσει τα 9 σημεία συνεργασίας που έχει θέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Αν τα δεχτεί, του είπα ότι είμαι έτοιμος να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά όχι να πάρω υπουργεία» δήλωσε ο κ. Λεβέντης.

«Πάντως για την ώρα ισχύει η θέση μου για Οικουμενική κυβέρνηση, γιατί εγώ δεν θέλω να είμαι τσόντα» πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσιπρα – Γεννηματά, υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ τους. Η κ. Γεννηματά του είπε ότι θα συμμετάσχει στη σύσκεψη αρχηγών, αλλά διαφωνεί με την Ατζέντα. Του είπε μάλιστα ότι δεν θα δεχτεί καν να συζητήσει στη σύσκεψη το Ασφαλιστικό κι αν ήθελε ο κ. Τσιπρας συναίνεση για αυτό το ζήτημα όφειλε να το φέρει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της βουλής ή να προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο κ. Τσίπρας της είπε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη νέα γενιά και για αυτό ζητά συναίνεση, η κύρια Γεννηματά του απάντησε ότι «και τα θέματα της παιδείας αφορούν τη νέα γενιά αλλά εκεί δεν ζήτησες συναίνεση».

Λίγη ώρα μετά τη τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με δύο αναρτήσεις στο twitter, προσδιόρισε τη στάση που θα κρατήσει:

«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις» αλλά και ότι «ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το κεκτημένο της συνεννόησης, προχωρώντας σε εκλογές τον Σεπτέμβριο», σημειώνει χαρακτηριστικά

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που θα γίνει αύριο.

Ο κ. Πλακιωτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι με την κίνησή του αυτή (να συγκαλέσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών) δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό, παρά, όπως υποστηρίζει, τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει.

«Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα» σχολίασε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το Ποτάμι προσέρχεται με επιφύλαξη στο διάλογο όπως είπε και θα θέσει ως προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού ο Σταυρός Θεοδωράκης ρώτησε τον κύριο Τσιπρα γιατί τορπίλισε το κλίμα συνεννόησης που διαφαινόταν το Καλοκαίρι με τον Πρωθυπουργό να φέρεται να του απάντησε ότι " όλοι κάναμε τις Υπερβολές μας στο παρελθόν. Τώρα όμως είναι η ώρα της συνεννόησης"



Πηγή: skai.gr