Σε περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία και υλοποίηση επενδύσεων συμφώνησαν Τσίπρας - Νετανιάχου

Στις επενδύσεις και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ σε κρίσιμους τομείς, ιδίως τον ενεργειακό, επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο οι σημερινές συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμιν Νετανιάχου, κατά την συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ. Συζητήθηκε περαιτέρω η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και η ανάγκη συνεργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας, της αντιμετώπισης της τζιχαντιστικής απειλής και της εν γένει σταθεροποίησης της περιοχής.

Την πρόθεση πραγματοποίησης  επενδύσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο κύριος Νετανιάχου, δια των οποίων το Ισραήλ θα συμβάλει στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επανάκαμψη της οικονομίας, τις οποίες - όπως είπε -  αναγνωρίζει και θεωρεί ότι θα ευοδωθούν.

Ο τουρισμός είναι ένας τομέας ευρύτατης συνεργασίας των δύο χωρών, όπως επισήμαναν αμφότεροι οι κύριοι Τσίπρας και Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα βρίσκονται 50.000 τουρίστες από το Ισραήλ. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια ενίσχυσης σε όλα τα πεδία καθώς και ότι κύριος στόχος πλέον είναι η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου, της υδροενέργειας – στην οποία το Ισραήλ έχει μακρά τεχνογνωσία – της τεχνολογίας, της επιστήμης δια της ανταλλαγής προσωπικού αλλά και του πολιτισμού.  Καθώς επίσης στον αγροτικό τομέα και τις θαλάσσιες μεταφορές. 

"Οι τεράστιες ευκαιρίες στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και στο πεδίο της έρευνας, εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μας", τόνισε ο κύριος Τσίπρας. 

Προανήγγειλε εξάλλου, ότι με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών σε όλους αυτούς τους τομείς αποφασίστηκε να συνεχισθεί  η σειρά των διακυβερνητικών συναντήσεων τον Ιανουάριο του 2016, πιθανότατα ξανά στην Ιερουσαλήμ. Ενώ υπάρχει αμοιβαία πρόθεση για τριμερή συνάντηση με την Κύπρο, μετά από συνεννόηση και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πάντως ότι σκοπός είναι τα«πεδία συνεργασίας και παρέμβασης να έχουν πρακτικό αντίκρισμα και να μην μείνουν μόνο επί χάρτου».

«Ως χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη του παλαιστινιακού λαού, επιθυμούμε να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να ανοίξουν παράθυρα διαλόγου» για το Παλαιστινιακό, προσέθεσε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι υπήρξε μία ειλικρινής συζήτηση για το θέμα, το οποίο προβληματίζει την ελληνική πλευρά εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας, τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής.

Σημειώνεται τέλος ότι τα αγγλικά φαίνεται να ....στοιχειώνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς υπήρξε μία δυστοκία κατά την μετάφραση των δηλώσεών του στην αγγλική γλώσσα. Μάλιστα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαριτολόγησε λέγοντας «Καταλαβαίνω τα Ελληνικά».

Πηγή: skai.gr