Συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου μετά τις ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έχει το πρωί της Παρασκευής, στις 10:00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της απώλειας δύο βουλευτών της συμπολίτευσης στην χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα.

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει μειωθεί σε 153 έδρες, κι ενώ εκκρεμεί ακόμα η πολιτικά ευαίσθητη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος στήριξης και για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, που είχε ως κύριο ζήτημα την προσφυγική κρίση.

Η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα έφερε και την πρώτη «ρωγμή» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την απόφαση του Στάθη Παναγούλη του ΣΥΡΙΖΑ να απόσχει και του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ να καταψηφίσει τα μέτρα.

Οι δυο βουλευτές διαγράφηκαν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων από τον κ. Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο αντίστοιχα. Ο κ. Παναγούλης προανήγγειλε ότι θα μιλήσει σήμερα για τη διαγραφή του, δηλώνοντας παράλληλα ότι αρνείται να συναινέσει στο νέο πλαίσιο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Νικολόπουλος έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα παραδώσει την έδρα του, ενώ όλες οι πληροφορίες θέλουν και τον κ. Παναγούλη να παραμένει στη Βουλή ως ανεξάρτητος.

Οι διαγραφές ήλθαν λίγες ώρες μετά την παραίτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του πρωθυπουργού. Στη θέση του ορκίστηκε βουλευτής ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσεις Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Πριν την επιστολή παραίτησης υπήρχαν διαρροές πως ο κ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, ώστε μην καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες είχε ζητήσει εγγράφως να υπάρξουν αλλαγές στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός φέρεται να αντέτεινε στον κ. Σακελλαρίδη ότι δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής να λειτουργεί αλά καρτ.
Πηγή: skai.gr