Κλείσιμο

Δραγασάκης: Υπάρχουν τράπεζες εκτός εποπτείας της ΕΚΤ στην Ευρωζώνη

Στη δήλωσή του για δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, που δεν θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φέρεται να επιμένει ο Γιάννης Δραγασάκης παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε στο θέμα με σχετικά ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, τονίζοντας ουσιαστικά ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν τράπεζες εκτός εποπτείας της Ευρωτράπεζας και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism - SSM).

«Για όσους επιμένουν να εκτίθενται, αποκαλύπτοντας προκλητική άγνοια ή φανερώνοντας επιζήμιες για τον τόπο σκοπιμότητες αντί άλλων σχολίων προτείνεται η βραδινή ανάγνωση» σχολιάζει o Γιάννης Δραγασάκης. 

O κ. Δραγασάκης παραθέτει σχετικό άρθρο του Ινστιτούτου bruegel, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι μικρότερες αυτές τράπεζες είναι συγκεντρωμένες σε περιορισμένο αριθμό χωρών, κυρίως στις μεγάλες χώρες. «Τα 4/5 των μικρότερων τραπεζών (στην ευρωζώνη) έχουν έδρα τους Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία, και η Γερμανία κατέχει τη μερίδα του λέοντος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

«Πράγματι, η πρόσφατα δημοσιευμένη λίστα της ΕΚΤ, προσδιορίζει 3.652 τράπεζες στην ευρωζώνη, εκ των οποίων μόνο 120 τραπεζικοί όμιλοι υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της, αν και αυτοί οι 120 μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι αντιπροσωπεύουν διαθέτουν ποσοστό 80% της συνολικής αξίας των στοιχείων ενεργητικού του κλάδου στην ευρωζώνη» προσθέτουν οι αρθρογράφοι του επίμαχου άρθρο του bruegel.

Συνεργάτες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης ανέφεραν νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν, τονίζοντας ότι ο κ. Δραγασάκης «δεν εννοούσε τίποτα παρά πάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.»
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας