Κοτζιάς: Όποιος προσπαθεί να χρεώσει στην Ελλάδα το προσφυγικό κάνει μεγάλο λάθος

Η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη – παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης – όμως η «αφετηρία» του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, και όποιος προσπαθήσει να χρεώσει ευθύνες στην Αθήνα κάνει μεγάλο λάθος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Συνδέοντας ξεκάθαρα το Μνημόνιο με τις προσπάθειες υποδοχής των προσφύγων, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η χώρα μας ήδη φιλοξενεί «δυο εκατομμύρια» νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς και έχει δαπανήσει 2,8 δισεκ. ευρώ για τη φροντίδα των προσφύγων, σημειώνοντας πως αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από τις περικοπές που ζητούν οι δανειστές στις συντάξεις.

Τόνισε ακόμα πως την ώρα που οι πιστωτές πιέζουν για τα «κόκκινα» δάνεια και την εξασθένηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει την ευθύνη να προσφέρει καταλύματα για τη φιλοξενία 30.000 εκτοπισμένων ανθρώπων και να φροντίσει για τη στέγαση άλλων 20.000 με ευρω-επιδοτούμενα ενοίκια.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο ζήτημα της Τουρκίας, ο ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, αντιτείνοντας πως η λύση είναι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δυο χωρών. Υπογράμμισε πως η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων οιασδήποτε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε επίσης πως και τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο, όπως το τείχος που έχουν ορθώσει οι ΗΠΑ σε σημεία των συνόρων με το Μεξικό, δεν μπορούν να σταματήσουν ανθρώπους που φεύγουν από πόλεμο και είναι αποφασισμένοι να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Επανέλαβε ακόμα την πάγια θέση της Αθήνας πως – με δεδομένο ότι η πραγματική πύλη για το προσφυγικό ρεύμα είναι η Τουρκία – η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενδιάμεσων κέντρων καταγραφής των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, ώστε η μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. να γίνεται απευθείας από εκεί, χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε εκ νέου την ανάγκη η Ευρώπη να δει πέρα από την Τουρκία και να υποστηρίξει οικονομικά τους καταυλισμούς προσφύγων σε Λίβανο και Ιορδανία, καθώς η κατάρρευση της στήριξης του ΟΗΕ σε αυτά τα στρατόπεδα ωθεί νέο κύμα «300.000 προσφύγων» προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Προειδοποίησε δε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η αποσταθεροποίηση χωρών που παραδοσιακά αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Αναφέρθηκε ειδικά στην Αίγυπτο, καθώς – όπως επισήμανε – πίσω της βρίσκονται τεράστιοι εν δυνάμει προσφυγικοί ή μεταναστευτικοί πληθυσμοί στο Σουδάν και στην Σομαλία, ενώ σε μια έμμεση βολή στην Τουρκία σχολίασε δηκτικά την τάση ορισμένων χωρών να υποστηρίζουν οργανώσεις όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης