Τσίπρας: Χώρες «δύο ταχυτήτων» στο προσφυγικό - Τι είπε για τις διαπραγματεύσεις

To προσφυγικό και η οικονομική κρίση κυριάρχησαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με τον πρωθυπουργό να αναλύει το θέμα των κέντρων υποδοχής των μεταναστών, αλλά και των 20.000 επιπλέον προσφύγων που καλείται να φιλοξενήσει η χώρα μας με την επιδότηση ενοικίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που αρνούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όπως η Ουγγαρία, ενώ ανέλυσε εκτενώς τη στήριξη, οικονομική και τεχνική, που χρειάζεται η Ελλάδα για το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δραματικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα νερά του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης.

Ο γερμανός υπουργός φέρεται να αναγνώρισε πως πέρα από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό πρόβλημα οι υπόλοιπες δεν αισθάνονται πως επηρεάζονται.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας για την οποία σημείωσε ότι οι δυο πλευρές πρέπει άμεσα να καταλήξουν, αλλά και στο ότι η χώρα έχει αναλάβει να υλοποιήσει δύσκολες αποφάσεις, και μάλιστα για μέτρα για τα οποία δεν συμφωνεί.

Ο κ. Σταϊνμάγερ, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο ότι το προσφυγικό αναδεικνύεται σε σοβαρότερο θέμα για την Ευρώπη από την οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπιση του χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη αλλά και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr