Κατά προτεραιότητα έλεγχο στο πόθεν έσχες του Φλαμπουράρη για το '14 ζητά η Βουλή

Τον κατά προτεραιότητα έλεγχο του πόθεν έσχες του Αλέκου Φλαμπουράρη από ορκωτούς λογιστές για τη χρήση 2014 – με παράκαμψη του 2013 – αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο υπουργός Επικρατείας είχε όντως μεταβιβάσει τις μετοχές τεχνικής εταιρείας που κατείχε πριν υπουργοποιηθεί.

Στην έρευνα πάνω στα περιουσιακά στοιχεία του κ. Φλαμπουράρη περιλαμβάνεται και η καταγγελία του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη περί «μαύρων» ταμείων στην πρώην εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή ζήτησε επισύναψη του ισολογισμού της εταιρείας του τελευταίου έτους.

Η έκθεση των ορκωτών λογιστών εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων 15 ημερών, οπότε και θα κριθεί αν ο υπουργός Επικρατείας θα κληθεί από την Επιτροπή.

Αναφορικά με την υπόθεση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ που δεν είχε δηλώσει στην πρώτη του δήλωση του 2012, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βαρεμένος, υποστήριξε ότι το ποσό είχε δηλωθεί συμπληρωματικά και η υπόθεση θα διερευνηθεί κατά προτεραιότητα.

Οι ελεγκτές θα ερευνήσουν κατά πόσο ο νυν υπουργός Οικονομίας παρέλειψε να δηλώσει το ποσό του 1 εκατ. μόνο μία φορά, για τη χρήση του 2011, ή περισσότερες.

Στο «στόχαστρο» βρέθηκε και η υπόθεση του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος ελέγχεται για φοροδιαφυγή, αλλά δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την Επιτροπή, καθώς ο φάκελός του βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων.

Συνολικά, η Επιτροπή διέταξε τον επανέλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες περίπου 60 βουλευτών με γρήγορες διαδικασίες, δίνοντάς στους ελεγχόμενους βουλευτές προθεσμία 10 ημερών για να προβούν σε συμπληρωματικές καταθέσεις στοιχείων σχετικά με τη χρήση του 2012.

«Λάδι» φαίνεται πάντως να βγαίνει ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος τελούσε υπό διερεύνηση σχετικά με την υπόθεση της off-shore. Σύμφωνα με την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής η έρευνα κατέδειξε ότι από το 2003 οι εταιρείες στην Κύπρο δεν θεωρούνται off-shore αλλά ευρωπαϊκές, συνεπώς, αυτό για το ποίο ζητήθηκε έλεγχος πλέον είναι εάν ο κ. Χαϊκάλης έχει δηλώσει στη χώρα μας το ποσό των 30.000 ευρώ που φέρεται να πήρε από κυπριακή εταιρεία το 2010.

Την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ενημέρωσε και η πρώην πρόεδρός της Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα Πόθεν Έσχες της χρήσης του 2012 δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, καθώς έχει λήξει η σύμβαση με τους ορκωτούς λογιστές και σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο γίνεται κάθε δυνατή ενέργεια για τη σύναψη νέας σύμβασης.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr