Στοιχεία και ποσά των 250 μεγαλοφειλετών που επωφελήθηκαν από τις 100 δόσεις ζητούν Κουτσούκος - Κεγκέρογλου

Τα στοιχεία των 250 οφειλετών που ρύθμισαν - μέσω της ΠΝΠ της κυβέρνησης για τις 100 δόσεις - ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έκαστος, καθώς και τα ποσά των προστίμων και προσαυξήσεων που διαγράφηκαν βάσει αυτής, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασιλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος. 

Οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για ψευδεπίγραφες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί διαφάνειας και την κατηγορούν για χαριστική ρύθμιση αιτούμενοι  την κατάθεση των σχετικών εγγράφων στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ.ΑΡ. 

Αθήνα, 21/10/2015
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών 
 κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «Αναπάντητες οι Ερωτήσεις της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους «εκατομμυριούχους» που ρύθμισαν οφειλές με βάση την Π.Ν.Π. της 27-3-2015»


Κύριε Υπουργέ, 

Ως  Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαμε καταγγείλει την μεθόδευση της Π.Ν.Π. (27-3-2015 ΦΕΚ 35Α) με βάση την οποία το Υπουργείο Οικονομικών παρέκαμψε τη Βουλή των Ελλήνων, τροποποιώντας το άρθρο 1 του μόλις προ ολίγων ημερών ψηφισθέντος Νόμου των «100 δόσεων» (Ν. 4321/20-3-2015), με στόχο να ευνοήσει συστηματικούς φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες.

Συγκεκριμένα με την Π.Ν.Π. εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω του 1 εκατομμυρίου Ευρώ, καθώς επίσης συμπεριελήφθησαν στα προς διαγραφή ποσά, πρόστιμα και προσαυξήσεις του Ν.2523/97 για πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής, πράγμα το οποίο συνέβη για πρώτη φορά. 

Με Ερώτησή μας, στις 31/3/2015 (Αριθμός: 1349) - η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από το Υπουργείο Οικονομικών - καλέσαμε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση αν θέλει να αποδείξει ότι η πράξη της δεν εμπεριείχε δόλο ή σκοπιμότητα να θέσει όρους και προϋποθέσεις  που θα διαχωρίζουν τους αδύναμους από τους μεγαλοοφειλέτες λόγω διακεκριμένων πράξεων φοροδιαφυγής, καθώς επίσης και να ενημερώσει τη Βουλή για τους οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου Ευρώ που θα ενταχθούν στη ρύθμιση της Π.Ν.Π.

Επειδή η ερώτησή μας αυτή, ουδέποτε απαντήθηκε  από τον Υπουργό Οικονομικών, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, επανήλθαμε στις 23-7-2015 με νέα Ερώτησή μας (Αρ.4131/342) και καλέσαμε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στη Βουλή, μιας και η κυρία Βαλαβάνη κατά τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι την ρύθμιση της Π.Ν.Π. αξιοποίησαν 250 οφειλέτες που χρωστούσαν πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρώ. 

Δυστυχώς, ούτε και αυτή η Ερώτησή μας  απαντήθηκε από την κυβέρνηση - κατά παράβαση επίσης του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής - αλλά και των ψευδεπίγραφων όπως αποδεικνύεται διακηρύξεών περί διαφάνειας και ασυμβίβαστης πολιτικής έναντι των μεγάλων συμφερόντων. 

Με βάση τα παραπάνω:  
Ερωτάστε (για τρίτη φορά) κ. Υπουργέ, 

Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι 250 οφειλέτες χάριν των οποίων έγινε η ρύθμιση της Π.Ν.Π.; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα. 

Ποιο είναι συνολικά και κατά οφειλέτη το ποσό των ρυθμισμένων οφειλών, και ποιο είναι το ποσό των προστίμων και προσαυξήσεων του Ν. 2523/97 που χαρίστηκε στους συγκεκριμένους μεγαλοοφειλέτες;   Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Οι ερωτώντες βουλευτές
 Γιάννης Κουτσούκος - Βασίλης Κεγκέρογλου  »                                         


Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά