Αντιπολίτευση κατά του ν/σ για τα ΜΜΕ: Δημιουργείτε υπουργό καναλάρχη (upd2)

ΕΔΩ ολόκληρο το ν/σ και η αιτιολογική έκθεση

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο Παππά για τα μέσα ενημέρωσης που σφυροκοπείται στη Βουλή από την αντιπολίτευση για τις αυταρχικές και χαοτικές διατάξεις του,  αλλά και για τη διαδικασία του επείγοντος που επελέγη για την ψήφισή του.

Το ν/σ, μεταξύ άλλων, καταργεί τον Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μετατρέποντάς το σε γνωμοδοτικό όργανο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει μόνος του τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. 

«Τo νομοσχέδιο δημιουργεί υπουργό καναλάρχη, τον υπουργό Επικράτειας Νίκο Παππά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Προβλέπει, είπε ο κύριος Αυγενάκης, τον καθορισμό του αριθμού των αδειών από υπουργό, «γεγονός που αποτελεί απόλυτο συγκεντρωτισμό υπουργού καναλάρχη, είναι επικίνδυνη η δημιουργία υπουργού καναλάρχη».

Η ΝΔ κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι το επίμαχο ν/σ, που χαρακτηρίζει ως διάτρητο, καταστρατηγεί την πολυφωνία με την επιβολή περιορισμένου ελεγχόμενου αριθμού καναλιών που θα πάρουν άδεια, λειτουργεί αναχρονιστικά, δημιουργεί αναρχία κι σύγχυση στο τηλεοπτικό πεδίο δημοπράτησης των αδειών , στηρίζει το κρατικό μονοπώλιο θέτει εξοντωτικό όριο προσωπικού και ενισχύει κακό τον ανταγωνισμό.

«Με το ν/σ παρέχεται γνωμοδοτική εξουσιοδότηση στο ΕΣΡ –γιατί έχουμε πρόεδρο στο ΕΣΡ; Θα έχουμε διαδικασία; Επικαλείστε ανεξάρτητη αρχή που κουτσαίνει χρόνια τώρα και με δική σας ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει αριθμός αδειών εκτός αν ο στόχος σας είναι ο εκβιασμός κάτω από το τραπέζι» τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

«Ορίζονται, λέει, ο πρόεδρος ΕΕΤΤ από υπουργικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα 6 μέλη από τον ίδιο τον υπουργό... Γιατί δεν ορίζονται πια από τη Διάσκεψη Προέδρων όπως παλια;» διερωτήθηκε ακόμη ο βουλευτής.

«Τα τελευταία 25ετία το ζήτημα τηλεοπτικών συχνοτήτων κινείται στα όρια νομιμότητας κατά άλλους στα όρια παρανομίας» ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Κρίνεται επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με καθεστώς διαφάνειας με εγγυήσεις και με την ίδια θέση εκκίνησης για όλους» τόνισε.

Μάλιστα, για να στηρίξει τη θέση της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τον Ντιντερό: «πολιτική εξουσία δημόσια τάξη πολιτισμός μπορούν ελέγχονται απόλυτα από αυτούς που ελέγχουν τα ΜΜΕ – ο Ντιντερό έλεγε οι άνθρωποι σταματάνε να σκέφτονται όταν σταματάνε να διαβάζουν... Να ξαναρχίσουμε διαβάζουμε και το τηλεοπτικό προϊόν για να σκεφτόμαστε καλύτερα ως πολίτες».

«Υπουργό παναρμόδιο τηλεοπτικό χωροτάκτη, απλώς με γνώμη του ΕΣΡ που δεν είναι καν δεσμευτική» χαρακτήρισε σκωπτικά τον κ. Παππά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚΘεόδωρος Παπαθεοδώρου.  «Μήπως ο περιορισμός αριθμού οδηγεί σε περιορισμό τηλεοπτικού πλουραλισμού;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό σε μια περίοδο που το ν/σ και τα σκληρά, βάρβαρα μέτρα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο (...) θέλει να καλλιεργήσει την ψεύτικη εικόνα ότι βάζει τάξη κόντρα στην ολιγαρχία και ότι ο λαός έχει κάτι να κερδίσει» κατήγγειλε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Για «υπουργό κλειδοκράτορα της αδειοδότησης» και «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει με όλες τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο» έκανε λόγο για τον Νίκο Παππά ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Κι εκεί ξεκινούν οι γκρίζες ζώνες... για ποιο λόγο στα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να υπάρχουν 400 εργαζόμενοι και όχι 399 ή 500; Με ποιο κριτήριο; Να το μάθουμε... Το μέτρο σας είναι η ΕΡΤ; Έχει 2.500 εργαζόμενους σε 3 κανάλια. Αν το διαιρέσουμε βγαίνει 800 εργαζόμενους και λέτε 400;» δήλωσε ο κ. Αμυράς.

«Αδικούμε τους εαυτούς μας αν λέμε ότι ‘το ν/σ το είδαμε χθες βράδυ’ – το ν/σ έχει αναρτηθεί για διαβούλευση από τις 22/7 το πρώτο κομμάτι, και αυτό των αδειοδοτήσεων και της ΕΡΤ από 23/7, αυτό συνιστά χρόνο τριών μηνών ώς σήμερα» υποστήριξε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στις αντιδράσεις. «Θα αποδειχθεί στη διάρκεια της συζήτησης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει και διάλογο, και ευρύτερες συναινέσεις» σημείωσε ο υπουργός.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑ FM υποστήριξε ότι «Η διαδικασία του κατεπείγοντος σε αυτό το νομοσχέδιο δεν τιμά κανέναν. Πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα», σημειώνοντας μάλιστα πως θα μπορούσε να συζητηθεί με περισσότερη άνεση και πως δεν μπορεί να γίνεται η συζήτηση με τέτοιους όρους.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε, επίσης, πως πρέπει να μπει μία τάξη στον χώρο και να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας, αλλά «το θέμα είναι κατά πόσο το νομοσχέδιο αυτό πληροί αυτές τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας ή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα».

«Υπάρχουν ζητήματα. Για παράδειγμα δεν μπορεί ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας να αποφασίζει μόνος του για τον αριθμό των αδειών και για την τιμή εκκίνησης των αδειών. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ξεκάθαρες διαδικασίες από εδώ και στο εξής», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι πολλά ζητήματα που τέθηκαν το καλοκαίρι στη διαβούλευση δεν λήφθηκαν τελικά υπόψη στο νομοσχέδιο.

Πηγή: skai.gr