Τσακαλώτος: Αποτύχατε – Βενιζέλος: Εύχρηστος μοχλός για σκληρά μέτρα η κυβέρνηση

Το ελληνικό χρέος βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, αντέδρασε έντονα τόσο στα όσα υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί βιωσιμότητας του χρέους, όσο και στις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ταπεινωτική πολιτική και ότι θέτει θέμα χρέους για να συγκαλύψει την μεταμόρφωση της.

«Όταν θα λυθεί το θέμα του χρέους, θα υπάρχει στο βιβλίο της ιστορίας ένα μεγάλο κεφάλαιο για το πώς λύθηκε το πρόβλημα και θα υπάρχει όμως και για το PSI και τις αποτυχημένες λύσεις. Είναι καιρός να καταλάβετε ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Είναι καιρός να αναγνωρίσετε και να παραδεχτείτε ότι κάπου κάνατε λάθος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αντί να λέτε ανακρίβειες στη Βουλή και να επιχειρείτε σε μένα να κάνετε συστάσεις ήθους να προσέχετε τι λέτε. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Εδώ είμαστε και θα κριθούμε όλοι», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για αλαζονεία που περισσεύει, προσθέτοντας ότι «οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ωραίος εύχρηστος μοχλός για την επιβολή σκληρών μέτρων χωρίς αντίσταση».

«Η χώρα θα σέρνεται επικίνδυνα χωρίς προοπτική. Αλίμονο αν τα πράγματα εξελιχθούν δυσοίωνα και επανέλθουν τα απειλητικά σενάρια grexit. Με παροιμιώδη ανικανότητα διαπραγματεύεστε και βάζετε μπροστά το χρέος πιστεύοντας ότι μπορεί να συγκαλύψετε την μεταμόρφωση σας. Γλείφετε εκεί που φτύνετε και εμείς δεν θα συνυπάρξουμε σε αυτό. Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες αυτές πληρώνονται με εθνική ταπείνωση», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε: «Να είμαστε καθαροί. Δεν ψηφίζουμε επί της αρχής γιατί η αρχή που διέπει την πολιτική της κυβέρνησης στερείται στρατηγικού πλαισίου, είναι βλαπτική για τη χώρα που δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο από τα μεγάλα σφάλματα της».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν που οδήγησαν την χώρα στην παγίδα του χρέους. «Μετά από το 2012 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε ή όχι; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Δυστυχώς δεν ξεφύγαμε από την παγίδα του χρέους. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Λέτε το χρέος είναι βιώσιμο, μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε, άρα η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θέλατε να συγκροτήσουμε ήταν να πάμε στην Ευρώπη να τους ευχαριστήσουμε και να πάμε στο σπίτι μας; Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική που είναι λίγο πιο επιθετική. Θέλουμε κάτι περισσότερο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν είπα τίποτα για το ήθος σας. Ήθελα απλά να μάθω αν υπάρχει κάτι σε αυτή τη χώρα που δεν έχετε προβλέψει για να το βάλω στην αυτοβιογραφία μου», συμπλήρωσε σκωπτικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Σας εύχομαι να γράψετε
την αυτοβιογραφία σας, όμως βλέπω ότι ασχολείστε με την βιογραφία μου. Ψευδώς τα παρουσιάσατε εδώ για το χρέος», ανταπάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας: «Όταν η κυβέρνηση δια του υπουργού των Οικονομικών λέει ότι δεν είναι βιώσιμο θεσμικά, είναι σαν να λέει στους θεσμούς μην εκταμιεύετε τα δάνεια. Είναι σαν να λέει στο Δ.Σ. του ΔΝΤ μην μας δίνετε τα υπόλοιπα. Βλάπτει τη χώρα η πολιτική σας, γιατί κάνετε μικροκομματική δημαγωγία. Εμείς έχουμε φέρει το κούρεμα του χρέους και την αναδιάρθρωση του. Όταν εσείς φέρετε πρόσθετο κούρεμα θα σας βοηθήσουμε. Μην φτύνετε εκεί που θα γλύφετε γονυπετής σε λίγες ημέρες».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ