Κλείσιμο

Διευκρινίσεις Πετρόπουλου για τις μειώσεις στην κατώτατη σύνταξη (upd)

Τη συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων του ασφαλιστικού συστήματος, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος έδωσε διευκρινίσεις για τις μειώσεις στην κατώτατη σύνταξη. 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος, οι όποιες μειώσεις δεν αφορούν τις συντάξεις των ασφαλισμένων προ του 2011, που είναι 480 ευρώ. Ο υφυπουργός έκανε δε λόγο για λάθος στην εγκύκλιο Χαϊκάλη που θα διορθωθεί, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα αφορά όσους ασφαλίστηκαν από το 2011 και οι οποίοι προβλέπεται να λαμβάνουν 392 ευρώ.

Επίσης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης του ασφαλιστικού, διότι με τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να αναμένεται «κατάρρευση» του συστήματος το 2030.

Αναφερόμενος εξάλλου στις ποινικές διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές ο υφυπουργός τόνισε πως «η μόνη ποινική κύρωση είναι για οφειλές στο ΙΚΑ», καθώς καταργήθηκαν οι ποινικές διώξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο μεταξύ, σε μια ώρα αρχίζει η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Σοφών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Το τελικό κείμενο του πορίσματος αναμένεται αργά το βράδυ και θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη το μεσημέρι.

Το πόρισμα δεν θα περιλαμβάνει ποσοστά μειώσεων σε κύριες συντάξεις καθώς αυτό θα είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Πηγή: skai.gr