Παρασκευόπουλος: Θα παταχθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή - Σαφής ο διαχωρισμός ποινικού αδικήματος και πλημμελήματος(Upd)

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος τοποθετούμενος στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αναφορικά με τα ποσά φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης είναι κατάτι ελαφρύτερες από την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναλυτικότερα ο κύριος Παρασκευόπουλος σημείωσε: «είχαμε ευθύνη για σύνταξη ενός κεφαλαίου του πολυνομοσχεδίου. Το κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά ποινική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχει συνταχθεί επειδή είχαμε μνημονιακή υποχρέωση αλλά φροντίσαμε να γίνει με τρόπο που απηχεί τη βούληση και την άποψη της κυβέρνησης ως η καλύτερη δυνατή πρόταση για το διαχρονικό πρόβλημα φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στους άξονες του νομοσχεδίου ο κύριος Παρασκευόπουλος υπογράμμισε: «οι άξονες του νομοσχεδίου είναι 2. Ο πρώτος αφορά τον προσδιορισμό του ύψους των ποσών πέρα από οποία που έχουμε πλημμελήματα ή κακουργήματα και ο δεύτερος είναι περιγραφή συγκεκριμένων εγκλημάτων για να είναι σαφές πότε κανείς οδηγείται στη φυλακή ή όχι».

Αναφερόμενος στα νέα επίπεδα τα οποία ορίζονται στο νομοσχέδιο ως ποινικό αδίκημα ο υπουργός σημείωσε «είναι αλήθεια ότι τα ποσά που προβλέπονται τώρα είναι ελαφρώς υψηλότερα και αυτό σημαίνει ότι βεβαίως οι μεγαλοοφειλέτες τιμωρούνται αυστηρά ενώ όσοι κάνουν φορολογικές παραβάσεις που δεν φτάνουν στο αντίστοιχο ύψος τιμωρούνται αλλά με διοικητικές κυρώσεις».

«Από τη μία χρειάζεται πάταξη της φοροδιαφυγής κι από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει εύκολος αποκλεισμός πολίτη ειδικά αν το έγκλημα δεν είναι σοβαρό γιατί τότε θα είχαμε να κάνουμε με τιμωρία υπερβολική» τόνισε κλείνοντας ο κύριος Παρασκευόπουλος.

«Δεν υπάρχει ενιαίος χρόνος παραγραφής για όλα τα αδικήματα – η λίστα Λαγκάρντ δεν πρόκειται παραγραφεί» σημείωσε σε νέα τοποθέτηση του ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Αναφερόμενος εκ νέου στις προβλεπόμενες ποινές για τις παραβάσεις φοροδιαφυγής ο υπουργός σημείωσε: «η νομοθεσία είναι ελαφρώς ηπιότερη από την προηγούμενη– τώρα σε περίοδο κρίσης δεν χρειαζόμαστε αυστηρότητα ούτε όμως και χαλαρότητα χρειαζόμαστε αναλογικότητα που είναι η αρχή του κράτους δικαίου».

«Χρειάζεται διόρθωση η αναφορά στο άρθρο στο οποίο γίνεται αναφορά στο επάγγελμα των λογιστών. είναι αυτονόητο όμως πως οι εμπλεκόμενοι σε πρώτο βαθμό ως συνεργοί στην τέλεση παράνομης πράξης θα διώκονται» υπογράμμισε κλείνοντας ο κύριος Παρασκευόπουλος.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά