Κλείσιμο

Παυλόπουλος για Τουρκία: Συνεργασία στο προσφυγικό, αλλά χωρίς υποχωρήσεις

Μήνυμα σε Κομισιόν και Άγκυρα έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη συμφωνία Ελλάδα και Τουρκία θα περιπολούν από κοινού στο ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων.

Υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και τον επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυριάρχως στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση σ αυτό, και επισήμανε την ανάγκη η Frontex να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη.

Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε οχτώ ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν πέντε τέτοια κέντρα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, "να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για να ξέρουμε ποιος χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης."

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο κ. Άσελμπορν είπε ότι "ήταν πολύ δυναμική, έφυγα πιο αισιόδοξος και λάβαμε το μήνυμα: Η ΕΕ δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική, αλλά ευρωπαϊκή".

Τόσο ο κ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την ΕΕ. Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θά κρατήσει μια δεκαετία.

Οι κ. Αβραμόπουλος και Άσελμπορν πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό εντός της ημέρας. 
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr