Nτομπρόβσκις: Πολύ χαμηλό το καθαρό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους

Έμμεση αναφορά στις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ, αλλά και η Ουάσιγκτον, για ελάφρυνση του χρέους έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως τόνισε, το καθαρό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας, αγγίζει μόνο το 4% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή λιγότερο από ό,τι στην Πορτογαλία ή η Ιταλία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Λίμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική οικονομία είναι πιθανόν να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2016, υπό την προϋπόθεση η κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την επανάκτηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Η τωρινή μας πρόβλεψη είναι πως συνολικά τον επόμενο χρόνο θα καταγραφεί μια μέτρια ύφεση, αλλά κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, σε τριμηνιαία βάση, στο δεύτερο μισό του χρόνου, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης» υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η πρόβλεψη μας ήταν για ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2,5% για την Ελλάδα φέτος, ενώ πλέον αναμένουμε ύφεση 2% με 2,5%» σημείωσεε.

«Εάν η Ελλάδα εργαστεί σοβαρά για να επανακτήσει την χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη... Αν η οικονομία μπει ξανά σε τροχιά, μπορούμε να έχουμε ορισμένες θετικές εκπλήξεις μιλώντας με όρους επιδόσεων, γιατί η ελληνική οικονομία είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερη των δυνατοτήτων της και μπορεί να φτάσουμε σε αυτές τις δυνατότητες αρκετά σύντομα» επισήμανε o Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι σαφώς καλύτερες από αυτές που είχαμε τον Αύγουστο» πρόσθεσε ο λετονός πολιτικός.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας από την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις από τους ευρωπαίους τις δικές τους για αναδιάρθρωση του χρέους. Την Κυριακή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Ταμείο δεν είναι αντίθετο στην αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την αναλογία προς το ΑΕΠ προς το μοντέλο που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι για πλαφόν στην ετήσια εξυπηρέτησή του, δήλωσε από την πλευρά του την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Ωστόσο, ο κ. Τόμσεν αποσαφήνισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δεν έχουν αρχίσει ακόμα, και συνεπώς δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη σχετικά με την ιδέα του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί πλαφόν της τάξης του 15% του ελληνικού ΑΕΠ για την ετήσια πληρωμή του χρέους. Το Reuters μετέδιδε πως το Ταμείο «βλέπει» ένα πιο χαμηλό ποσοστό για την Ελλάδα, γύρω στο 10%, για να είναι ευκολότερη η δημοσιονομική προσαρμογή.
Πηγή: skai.gr