Ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από τη συμπολίτευση έλαβε η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης αποκλειστικά από τους 155 βουλευτές των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έλαβε κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία η κυβέρνηση, με τους 144 βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «όχι». Από την ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, κανένας βουλευτής δεν ψήφισε «παρών». Από τους 162 εγγεγραμμένους βουλευτές μίλησαν οι 90.

Από την ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, απουσίαζε αδικαιολόγητα ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέστειλε επιστολή όπου αναφέρει πως απουσιάζει στο εξωτερικό, αλλά αν μετέσχε στην ψηφοφορία, θα καταψήφιζε. Η ψήφος του εκφράζει πρόθεση, αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δεν προσμετράται.

«Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση με βαθιές αλλαγές και ρίξεις, με φιλόδοξο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή βάλλοντας παράλληλα κατά της αντιπολίτευσης, και ειδικά της ΝΔ.

Προηγήθηκε αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ιδιαίτερα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη βιωσιμότητα και τη διευθέτηση του χρέους, καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να σχολιάσει την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη νωρίτερα ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική απάτη.

«Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

Το 36% των εκλογών δεν είναι έγκριση των μνημονιακών πολιτικών ανέφερε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για μνημονιακές πρακτικές και πολιτικές που επιχειρεί να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι όχι μόνο δεν προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε ζητήματα όπως η γραφειοκρατία, αλλά και ότι κάνει βήματα και πίσω ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση του πρωθυπουργού αναφέροντας ότι αγνόησε την επιστολή του με εννέα σημεία, και ότι αν τα εννέα σημεία της Ένωσης Κεντρώων είχαν γίνει δεκτά από τον Αλέξη Τσίπρα, θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χωρίς να ζητήσει οτιδήποτε.
Πηγή: skai.gr