Κλείσιμο

Τσίπρας: Αυτή θα είναι η 4ετία εξόδου από την κρίση με βαθιές αλλαγές και ρήξεις (vid)

«Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση με βαθιές αλλαγές και ρίξεις, με φιλόδοξο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή βάλλοντας παράλληλα κατά της αντιπολίτευσης και ειδικά της ΝΔ. Πάντως, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι να λήξει η διαδικασία αξιολόγησης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. ώστε να επιστρέψει η χώρα στο τέλος β’ εξαμήνου του 2016 στην ανάπτυξη.

«Είναι εφικτός στόχος να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε σταδιακά τη σταθερότητα της οικονομίας, και η ανάκτηση στις αρχές του 2017, της πρόσβασής μας στις αγορές με σταθερότητα διάρκεια, και χαμηλά επιτόκια» είπε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι εκτιμήσεις για την ύφεση ήταν υπερβολικά υψηλές ώστε να δικαιολογήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους έως το 2022. Είναι ανώφελο κανείς να συγκρίνει προβλέψεις με τις πραγματικότητες. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάνατε το στόχο για πλεόνασμα 3% το 2015;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ δηλώνοντας ότι «περίμενα να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιο που καταθέσαμε. Περιμέναμε να ακούσουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις, εποικοδομητική κριτική... Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Οι προγραμματικές δηλώσεις χρησιμοποιήθηκαν από την ΝΔ για εσωκομματικούς λόγους, για το ποιος θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα. Το πρόβλημα όμως, είναι να δούμε εάν υπάρχουν λύσεις για τη χώρα. Χρειαζόμαστε πολιτικές, όχι ανερμάτιστες κραυγές.»

«Είναι ψέμα ότι φεσώσαμε
τη χώρα 90 δισ. ευρώ όπως λέτε» δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Αυτό που κάναμε είναι να ανταλλάξουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος με μακροπρόθεσμο, με καλύτερα μάλιστα επιτόκια. Πρόκειται για de facto μίνι αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «είναι η δική μας κυβέρνηση που θα φέρει εις πέρας την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, με όφελος το κοινωνικό συμφέρον. Είναι η δική μας κυβέρνηση που θα δώσει μία ένεση ρευστότητας στην οικονομία 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2015. Στόχος μας είναι να βάλουμε την οικονομία σε μία νέα πορεία ανάπτυξης».

Για τον επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι «έκανε προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις. Θα τις δούμε. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τις προτάσεις». Δήλωσε όμως απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη ότι «εάν συνεχίσετε να παρουσιάζεστε ως η ουρά της ΝΔ κακό του κεφαλιού σας.»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

«Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος σ' αυτή τη μνημονιακή επιτροπεία και να βγούμε από την κρίση. Έχουμε κάνει ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά το μικρό μας μέγεθος, αλλά με τη μεγάλη γεωπολιτική μας σημασία. αμφισβητήσαμε τους μονόδρομους των ελίτ. Ο ελληνικός λαός έχει γίνει σύμβολο σ' όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, θα έχουμε αναταράξεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε» διαβεβαίωσε.



 Εξωτερική πολιτική


Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα έχει ενεργή, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική την οποία κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. «Για εμάς, ενεργή εξωτερική πολιτική σημαίνει η χώρα να παραμένει ως κόμβος σε τρεις ηπείρους, σε επάλληλους κύκλους κρίσης» σχολίασε.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, ενώ αναθέρμανε τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Κίνα, και διατήρησε σε καλό επίπεδο τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Στον ΟΗΕ αναδείξαμε ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να τελειώσει με αίσιο τέλος η τραγωδία του νησιού. Στεκόμαστε στο πλευρό των προσπαθειών του προέδρου Αναστασιάδη. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής στο βόρειο τμήμα. Η λύση πρέπει να τερματίζει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» υπογράμμισε.
Πηγή: skai.gr