Γεροβασίλη: Σε ένα νομοθέτημα η ψήφιση των προαπαιτουμένων

Έως τις 15 Οκτωβρίου, και μάλιστα σε ένα νομοθέτημα, θα ψηφιστούν από την Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ τόνισε την Τετάρτη η Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως εξήγησε στο Βήμα FM η κυβερνητική εκπρόσωπος, έως την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων θα παραδώσουν τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του μνημονίου και της συμφωνίας, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.

«Θα μαζευτούν όλα αυτά και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα, και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15 Οκτωβρίου, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε η κ. Γεροβασίλη, «είναι μία γρήγορη διαδικασία, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Ο στόχος είναι διπλός, σ' αυτήν τη φάση. Ο ένας είναι ότι ανοίγει ο διάλογος για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο, το ίδιο εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Ο στόχος είναι διπλός σ’ αυτή τη φάση: Ο ένας είναι ότι ανοίγει η συζήτηση για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο και σημαντικό επίσης –είναι και τα δύο εξαιρετικά σημαντικά για τη σταθερότητα αλλά και για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας- η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» παρατήρησε. 

Όσον αφορά τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «δεν είναι οριστικοποιημένα τα ισοδύναμα από το οικονομικό επιτελείο, όσο εγώ γνωρίζω. Θα είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα... Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε και η άποψη και κατεύθυνση του πρωθυπουργού που έχει δοθεί στο οικονομικό επιτελείο. Να υπάρξουν ισοδύναμα, τα οποία θα επιτρέψουν να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι ένας πλατύς διάλογος που χρειάζεται να γίνει και θα γίνει, σε σχέση με το πολιτικό μας σύστημα, γενικά, για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και εμείς θέλουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Για το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των ΑΝΕΛ, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι είναι «πρώιμο», ωστόσο αποδοκίμασε τη στάση της αντιπολίτευσης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Πηγή: skai.gr