Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Βούτσιτς

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζήτησε να καταψηφιστεί από την Ελλάδα η πρόταση ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της σερβικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι «οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στο θέμα του Κοσόβου, όπου ο πρωθυπουργός Βούτσιτς παρακάλεσε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να μην ψηφίσει η Ελλάδα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO».

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο πρωθυπουργών, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, ήταν μακράς διάρκειας και περιεκτική κι εξετάστηκαν, επίσης, επίκαιρα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να υπάρχει συχνότερη επαφή για τον καλύτερο συντονισμό της πολιτικής των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα οικονομικής συνεργασίας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Οι δύο πρωθυπουργοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, συμφώνησαν «να αποτελέσει η παραδοσιακή φιλία Ελλάδας και Σερβίας τη βάση των μελλοντικών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών».

Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί επίσημα το Βελιγράδι και συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί η επίσκεψη αυτή μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερεις μήνες, καταλήγει το ανακοινωθέν του γραφείου Τύπου της σερβικής κυβέρνησης.

Η 197η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO αρχίζει σήμερα στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στις 22 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση και η πρόταση που κατέθεσε η Αλβανία για ένταξη του Κοσόβου.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ