Μουζάλας: Το 85% των ανθρώπων που φτάνουν είναι πρόσφυγες

Το 85% των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας είναι πρόσφυγες, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να επιλέξουν εάν θέλουν να συνταχθούν με την Ευρώπη του ανθρωπισμού και της φιλοξενίας, ή με τη νοοτροπία του Μεσαίωνα, των χημικών και των τειχών.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για πρόσφυγες – κι όχι για οικονομικούς μετανάστες – νομικά και ηθικά υπάρχει μόνο μια οδός, αυτή της Συνθήκης της Γενεύης, είπε ο κ. Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι πλέον και η Ευρώπη προσπαθεί να αλλάξει στρατηγική, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι τοπικό, αλλά πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που απλώς εκδηλώνεται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επισήμανε, με το σχέδιο Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που χρειάζονται προστασία, η Ευρώπη προσπαθεί να μετατραπεί από ήπειρος-φρούριο σε ήπειρος φιλοξενίας.

Ο κ. Μουζάλας χαιρέτισε την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προσπάθεια που κατέβαλε να εφαρμόσει εκ των προτέρων αυτήν την αλλαγή στάσης, περνώντας από την πολιτική της αποτροπής στην πολιτική της φιλοξενίας. Παραδέχτηκε όμως ότι η Ελλάδα «αιφνιδιάστηκε» από τις μαζικές εισροές ανθρώπων στα νησιά, και συνεπώς καθυστέρησε να δημιουργήσει τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (Hotspots) που έχει ζητήσει η Ευρώπη.

Επισήμανε δε ότι τα Hotspots στα ελληνικά νησιά θα λειτουργούν πλήρως «το πολύ σε ένα με δυο μήνες».

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα γιγαντιαίο «στρατόπεδο» για πρόσφυγες και μετανάστες, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας θα δημιουργήσει τις 8.000 έως 10.000 θέσεις φιλοξενίας για τις οποίες έχει δεσμευθεί μόνο σε αναλογία με τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Παίρνεις πρόσφυγες και φτιάχνω θέσεις», αυτό θα είναι η λογική της Αθήνας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Πηγή: skai.gr