Τσακαλώτος προς συμπολίτευση: Ή θα πετύχουμε μαζί, ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί (video)

Μήνυμα προς υπουργούς και βουλευτές της συμπολίτευσης ότι η επιτυχία της κυβέρνησης είναι μονόδρομος έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι συλλογικό εγχείρημα όλων... Ή θα το πετύχουμε μαζί, ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί... Μπήκαμε κυβέρνηση για να κάνουμε ριζοσπαστικά πράγματα, αν σταματήσουμε να το κάνουμε έχουμε χάσει τη μπάλα» προειδοποίησε.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμη την ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και επιτυχώς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ελάφρυνση του χρέους. 

«Αν υπάρξει λύση για το χρέος, μπορούμε να πιστέψουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα απελευθερωθεί και η συμπιεσμένη ζήτηση. Δεν θα υπάρχει φόβος πια στον κόσμο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών στο σημείο αυτό επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως «κάποιοι έλεγαν, σαν Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ότι το χρέος είναι βιώσιμο... Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση και συμμαχίες». «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους. Μετά την πρώτη αξιολόγηση θα λυθεί το πρόβλημα» προέβλεψε.



Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ρόλος του υπουργείου στην επιτυχή εφαρμογή του οδικού χάρτη του επόμενου χρόνου θα είναι πολύ σημαντικός, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις σε σειρά ζητημάτων, όπως τα «κόκκινα δάνεια», είναι εφικτές. «Έχουμε σημαντικές μάχες να δώσουμε για τα κόκκινα δάνεια, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί πρόβλημα, καθώς ακόμα και στα πλούσια, νησιά υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι, ενώ υπάρχει και πρόβλημα και με τη φορολογία των αγροτών.

«Κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις τον Αύγουστο και δημιουργείται πρόβλημα με τους άνεργους 57 ετών για παράδειγμα» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι επικεφαλής EE και ΔΝΤ αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου oύτως ώστε να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Το Reuters επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr